Категорія

Запитання

Коротка відповідь

ПДВ

101.07

 

Чи обкладаються ПДВ операції з надання працівнику засобів індивідуального захисту (у т. ч. спеціального одягу та взуття), якщо під час звільнення працівника такі засоби не повертаються роботодавцю і їх вартість утримується із заробітної плати працівника?
  
Операції з надання працівникам засобів індивідуального захисту (далі – ЗІЗ), необхідних для виконання ними професійних обов’язків, у межах Переліку, затвердженого постановою КМУ від 27.06.03 р. № 994, та передбачених у нормативно-правових актах з охорони праці за нормами безоплатної видачі працівникам ЗІЗ, не є операціями з постачання товарів. Тобто не обкладаються ПДВ
При цьому якщо працівник платника податку звільняється, але строк використання ЗІЗ не закінчився і його вартість утримується із зарплати працівника через те, що спецодяг не повертається платнику податку, то такий платник повинен нарахувати податкове зобов’язання виходячи з бази оподаткування, визначеної згідно зі ст. 188 Податкового кодексу (далі – ПК)

101.17

 

Протягом якого строку комісія центрального рівня розглядає скаргу на рішення комісії регіонального рівня про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН, ПН, РК)?

Скарга на рішення комісії регіонального рівня про відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН розглядається комісією центрального рівня протягом 10 календарних днів з дня їх отримання центральним органом виконавчої влади, що реалізує, зокрема, державну податкову політику. Строк розгляду скарги не може бути продовжено

101.17

 

Чи будуть у платника податку змінюватися рахунки, відкриті в СЕА ПДВ, у зв’язку із запровадженням міжнародного номера банківського рахунка (IBAN) в Україні? Відповідно до вимог стандарту IBAN Казначейство з 10.10.19 р. по 31.10.19 р. самостійно змінило (не за ініціативою клієнта) діючі рахунки, відкриті в СЕА ПДВ та в СЕА пального та спирту етилового. 
Інформацію про реквізити електронного рахунка платник ПДВ може отримати через інформаційно-телекомунікаційну систему «Електронний кабінет»/меню «Облікові дані»/«Дані про банківські рахунки», а також шляхом подання за допомогою програмного забезпечення для подання податкової звітності в електронній формі засобами телекомунікаційного зв’язку сервісного запиту J1302301/F1302301 «Запит щодо отримання реквізитів електронного рахунка та інформації щодо залишку коштів на такому рахунку». Отже, у зв’язку із запровадженням міжнародного номера банківського рахунка (IBAN) в Україні рахунки, відкриті в СЕА ПДВ, підлягають зміні

Податок на нерухомість

106.7

 

У яких випадках в податковій декларації з податку на нерухомість заповнюється поле «починаючи з»?

    Поле «починаючи з» в декларації з податку на нерухомість заповнюється (арабськими цифрами):

  • у разі подання декларації за новостворені (нововведені) об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості (проставляється місяць, з якого виникають податкові зобов’язання);
  • переходу права власності на об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості протягом звітного року (придбано/продано об’єкт нерухомості) (проставляється місяць, з якого виникають/припиняються податкові зобов’язання);
  • уточнення податкових зобов’язань (зазначається місяць, з якого уточнюються показники)
     

106.07

 

Як уточнити показники в декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – податок на нерухомість), у разі придбання протягом року, після граничного строку її подання, об’єктів нерухомості, що знаходяться на території адміністративно-територіальної одиниці, яка відповідає коду за КОАТУУ органів місцевого самоврядування (далі – ОМС), що не зазначений у звітній декларації, однак всі об’єкти нерухомості платника розташовані на території адміністративно-територіальних одиниць, які обслуговуються одним контролюючим органом? З метою уточнення податкового зобов’язання у звітному році після надання звітної декларації та закінчення граничного строку подання декларацій (після 20 лютого звітного року) до контролюючого органу подається декларація із типом «уточнююча».
До контролюючого органу подається одна декларація з додатками відповідного типу (житлова/нежитлова нерухомість) із зазначенням кодів за КОАТУУ ОМС.
Якщо до звітної декларації не було надано додатка з кодом за КОАТУУ ОМС, на території якого розташований новопридбаний об’єкт нерухомості, то подається уточнююча декларація з новим додатком.
Можлива ситуація, коли повноваження одного ОМС поширюються на кілька адміністративно-територіальних одиниць.
Якщо до звітної декларації вже був поданий додаток із кодом КОАТУУ ОМС, тоді до контролюючого органу подається уточнююча декларація з уточненим додатком, який доповнено інформацією щодо новопридбаного об’єкта нерухомості у новій адміністративно-територіальній одиниці
 

Готівкові розрахунки

109.13

 

Чи поширюється обмеження щодо граничної суми готівкових розрахунків, установлене в розмірі 50 000 грн, на розрахунки суб’єкта господарювання з фізособами на виплату дивідендів?

Обмеження готівкових розрахунків фізособи з підприємством (підприємцем) у розмірі 50 000 грн стосується розрахунків за правочинами, предметом яких є будь-які матеріальні та нематеріальні блага, які можуть бути оцінені в грошовій формі, у т. ч. виплат суб’єктами господарювання дивідендів фізособам

109.13

 

Чи поширюється обмеження граничної суми готівкових розрахунків, установлене в розмірі 10 000 (50 000) грн, на розрахунки, які здійснюються платниками податків із застосуванням РРО (розрахункових книжок)?

Обмеження граничної суми розрахунків, установлене в розмірі 10 000 (50 000) грн, поширюється на розрахунки між суб’єктами господарювання та між фізособою та підприємством (підприємцем) протягом одного дня за товари (роботи, послуги), які здійснюються платниками податків із застосуванням РРО (розрахункових книжок)

109.13

 

На які види готівкових розрахунків не поширюється обмеження граничних сум готівкових розрахунків? Обмеження граничних сум готівкових розрахунків не поширюється:
  • на розрахунки суб’єктів господарювання з бюджетами та державними цільовими фондами;
  • добровільні пожертвування та благодійну допомогу;
  • використання готівки, виданої на відрядження;
  • виплати, пов’язані з оплатою праці;
  • використання готівкових коштів з фонду оперативно-розшукових (негласних слідчих) дій, створеного на виконання ч. 3 ст. 24 Закону від 14.10.14 р. № 1698-VII «Про Національне антикорупційне бюро України»

109.13

 

Чи поширюється обмеження граничної суми готівкових розрахунків, установлене в розмірі 10 000 (50 000) грн, на розрахунки, які здійснюються платниками податків шляхом внесення готівки до каси банку для подальшого її перерахування на рахунок отримувача?

Ні, таке обмеження не поширюється на розрахунки, які здійснюються платниками податків шляхом внесення готівки до каси банку для подальшого її перерахування на рахунок отримувача