Підприємець змінив адресу


п/п

Кого
повідомити

Які документи подати

1

2

3

1

Суб'єкта держреєстрації

Якщо помінялася адреса, необхідно внести зміни до відомостей про підприємця, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців і громадських формувань (далі – ЄДР).

Для внесення змін підприємець повинен подати суб'єкту держреєстрації (ст. 18 Закону № 755):

заяву про держреєстрацію змін до відомостей про фізичну особу – підприємця, які містяться в ЄДР, за формою № 10, затвердженою наказом № 3268/5;

документ про сплату адміністративного збору в розмірі 0,1 ПМ для працездатних осіб, установленого на 1 січня, з округленням до найближчих 10 грн. На 01.01.19 р. 1 ПМ = 1 921 грн, тобто 0,1 ПМ = 190 грн (ст. 36 Закону № 755).

Документи, що подаються, повинні бути складені українською мовою (ст. 15 Закону № 755)!

Документи можна подати декількома способами (ст. 14 Закону № 755):

– передати особисто або через уповноваженого представника. У першому випадку треба пред'явити свій паспорт або тимчасове посвідчення громадянина України, паспортний документ іноземця, посвідчення особи без громадянства або посвідку на постійне або тимчасове проживання (ч. 5 ст. 18 Закону № 755). У другому випадку представник фізособи зобов'язаний пред'явити документ, що посвідчує особу (наприклад, паспорт, паспортний документ іноземця або посвідчення особи без громадянства), а також оригінал (нотаріально посвідчену копію) документа, що засвідчує його повноваження (довіреність);

– направити поштою рекомендованим листом з описом вкладення. Увага! У цьому випадку достовірність підпису на заяві фізособи має бути нотаріально посвідчена (ст. 15 Закону № 755);

– відправити в електронній формі через портал електронних сервісів відповідно до Порядку, затвердженого наказом № 359/5.

Суб'єкт держреєстрації розгляне подані йому документи протягом 24 годин (крім вихідних і святкових днів) після їх надходження (ст. 26 Закону № 755)

Увага! Окремо повідомляти органи ДПС, Пенсійного фонду і статистики про держреєстрацію змін – не потрібно. Адже між ЄДР і зазначеними органами відбувається обмін інформацією за допомогою інформаційно-телекомунікаційних засобів зв'язку (ст. 13 Закону № 755)

2

Надавачів електронних довірчих послуг

Необхідно повторно отримати кваліфікований електронний підпис (далі – КЕП).

Послуги з видачі КЕП надають кваліфіковані надавачі електронних довірчих послуг (далі – надавач), перелік яких міститься в Довірчому списку (ст. 30 Закону № 2155). Знайти такий список можна на сайті Центрального посвідчувального органу Мін’юсту.

Протягом 3 днів з дня зміни адреси підприємцеві потрібно повідомити про це надавача і подати йому документи, що підтверджують зміни. На підставі цих документів надавач здійснює повторне формування сертифіката і його публікацію з відома користувача (п. 92 Вимог № 992)

3

Орган ДПС

Єдинник повинен повідомити податковий орган, у якому перебуває на обліку, про зміну адреси шляхом подання заяви (форма такої заяви затверджена Наказом № 308).

Підприємці – єдинники першої та другої груп подають таку заяву не пізніше 20-го числа наступного місяця (п. 298.5 ПК).

Підприємці – єдинники третьої групи подають заяву разом з податковою декларацією за податковий (звітний) період, у якому змінилася адреса (п. 298.6 ПК).

Підприємці, які зареєстровані платниками ПДВ, при зміні місця проживання зобов'язані перереєструватися платниками ПДВ. Для цього протягом 10 робочих днів їм треба подати заяву за формою № 1-ПДВ з позначкою «Перереєстрація» (п. 4.1, 4.2 Положення № 1130). Форма такої заяви наведена в додатку 1 до Положення № 1130

4

Органи ліцензування (якщо здійснюється ліцензований вид діяльності)

Ліцензіат зобов'язаний повідомляти орган ліцензування про всі зміни даних, які були зазначені в його документах, поданих разом із заявою про отримання ліцензії (ч. 2 ст. 15 Закону № 222). Конкретний строк подання такого повідомлення встановлюється ліцензійними умовами, але в будь-якому випадку – не більше місяця з дня таких змін (ч. 2 ст. 15 вищеназваного Закону)

5

Обслуговуючий банк

Згідно з п. 26 Інструкції № 492, підприємець повинен повідомити обслуговуючий банк про внесення змін до відомостей, що містяться в ЄДР, у порядку, визначеному договором банківського
рахунка

6

Контрагентів

Про зміну реквізитів слід проінформувати своїх контрагентів. Це можна зробити, надіславши їм лист (зазначивши нові реквізити підприємця) або уклавши додаткову угоду до договору про зміну реквізитів однієї сторони