Документальне оформлення

Відображення в обліку надлишків і недостач

Для оформлення результатів інвентаризації НА підприємство може використовувати опис однієї з типових форм:

– або типову форму № НА-4, затверджену Наказом № 732;

– або Інвентаризаційний опис, затверджений Наказом № 572.
Якщо в ході інвентаризації виявлено розбіжності (недостачі, надлишки) між даними бухобліку та інвентаризаційних описів, складається Звіряльна відомість результатів інвентаризації необоротних активів типової форми, затвердженої Наказом № 572.

Результати інвентаризації оформляються протоколом (може використовуватися типова форма, затверджена Наказом № 572), у якому фіксуються висновки і пропозиції з урегулювання інвентаризаційних різниць.

Якщо в ході інвентаризації були виявлені:

– неоприбутковані НА – оформляється Акт уведення в господарський оборот об'єктів права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів (типова форма № НА-1). Акт складається на підставі технічної, наукової та іншої документації (ліцензійного або авторського договору, патенту тощо) і підписується: членами інвентаризаційної комісії, особою, відповідальною за використання НА, а також головним бухгалтером і керівником підприємства (уповноваженою особою);

– НА, непридатні для подальшого використання (наприклад, ліцензії зі строком дії, що минув) – оформляється Акт вибуття (ліквідації) об'єкта права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів (типова форма № НА-3). На підставі цієї форми такі НА списуються з балансу підприємства. Акт складається у двох примірниках: один передається до бухгалтерії, другий залишається в особи, яка відповідала за використання списаного об'єкта НА.

Обидві ці форми затверджені Наказом № 732.

У бухобліку надлишки НА відображаються аналогічно відображенню надлишків об'єктів ОЗ залежно від причини їх виникнення.

Так, якщо на надлишки НА, виявлені в ході інвентаризації:

є документи, що підтверджують їх отримання, такі активи зараховуються на баланс проведеннями Дт 154 – Кт 63 (якщо воно не буле зроблене в момент отримання НА) і Дт 12 – Кт 154. Первісна вартість НА визначається відповідно до П(С)БО 8;

немає документів, що підтверджують право власності підприємства на такі активи, – тоді в обліку робиться запис Дт 12 – Кт 746 (п. 7.4 Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку нематеріальних активів, затверджені наказом Мінфіну від 16.11.09 р. № 1327, далі - Методрекомендації № 1327). Такі активи оцінюються за справедливою вартістю в сумі їх можливого продажу або сплати зобов'язань (п. 13 П(С)БО 8, п. 4 П(С)БО 19). Проте визначити їх справедливу вартість можна тільки за умови, що за конкретним об'єктом НА існує активний ринок (п. 4 П(С)БО 8).

Якщо ж визначити вартість на активному ринку важко, тоді можна скористатися послугами професійного оцінювача. Завважимо, що коли за результатами інвентаризації прибуткують НА, створені за рахунок цільового фінансування або такі, що належать державі, то в обліку робиться запис Дт 12 – Кт 69 (п. 7.4 Методрекомендацій № 1327).

Якщо на підставі наявних підтвердних документів можна визначити дату отримання, тоді донарахування амортизації відображається таким чином:

– за попередній звітний період: Дт 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)» – Кт 133.
У разі безплатного отримання НА нарахування амортизації відображається додатковим записом Дт 424 «Безплатно отримані необоротні активи» – Кт 44;

– за поточний звітний період: Дт 91–94 (залежно від напряму використання НА) – Кт 133. Якщо НА отриманий безплатно, при нарахуванні амортизації робиться додатковий запис Дт 424 – Кт 745 «Дохід від безплатно отриманих активів».

Якщо в ході інвентаризації НА виявлені недостачі, об'єкт НА підлягає списанню такими проведеннями: Дт 976 «Списання необоротних активів» – Кт 12 «Нематеріальні активи» (у сумі залишкової вартості); Дт 133 – Кт 12 у сумі нарахованої амортизації.

В обліку за податком на прибуток платники податків, які здійснюють коригування фінрезультату, у разі списання відсутнього об'єкта НА повинні відкоригувати фінрезультат до оподаткування згідно з п. 138.1, 138.2 ПК. Оприбуткування неврахованих НА, виявлених у результаті інвентаризації, ведеться за правилами бухобліку.

Оскільки ліквідований НА більше не використовується в господарській діяльності платника, нараховуються податкові зобов'язання з ПДВ виходячи із залишкової вартості НА на початок звітного періоду, у якому здійснюється його списання (п. 189.1, 198.5 ПК)