№ з/п

Підстави втрати статусу неприбутковості

Детальний аналіз підстави

1

2

3

1

Використання доходів (прибутків) неприбуткової організації для інших цілей, ніж утримання такої організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності (пп. 133.4.2 ПК)

Цілі, завдання та напрями діяльності КНП визначаються статутом підприємства, а це означає, що важливо правильно скласти статут. Щоб не втратити статус неприбутковості, треба враховувати таке:

  • у статуті мають бути чітко визначені джерела надходження грошових коштів (у т. ч. в іноземній валюті);
  • медичне КНП може бути отримувачем або набувачем гуманітарної допомоги;
  • медичне КНП може укладати договір страхування майна та отримувати страхове відшкодування, яке не є об’єктом обкладення податком на прибуток;
  • медичне КНП може отримувати пасивні доходи (% банку);
  • дохід, отриманий КНП у вигляді додатних курсових різниць, не є об’єктом обкладення податком на прибуток;
  • у статуті мають бути передбачені статутні цілі й завдання, на досягнення яких мають бути спрямовані грошові кошти;
  • у статуті мають бути передбачені джерела витрачання коштів;
  • витрачання коштів повинне бути лише цільовим, пов’язаним зі статутною діяльністю;
  • у рамках здійснення статутної діяльності КНП має право:
    - брати участь у міжнародних науково-практичних конференціях в порядку обміну досвідом, організовувати тренінги, семінари;
    - здійснювати медичне обслуговування іноземних громадян та осіб без громадянства;
    - здійснювати співробітництво з іноземними підприємствами та організаціями тощо.

Отже, що детальніше прописано у статуті мету та предмет діяльності, джерела надходження та витрачання коштів, то більше підприємство захистить себе від ризику втрати статусу неприбутковості

2

Розподіл доходів (прибутків) неприбуткової організації або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їх праці, нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб (пп. 133.4.1 ПК)

Щодо розподілу доходів, то тут звернімо увагу на укладення зі сторонніми підприємствами договорів на виконання робіт (надання послуг).

Укладаючи такі договори, треба пам’ятати про господарські операції з пов’язаними особами.

Пов’язані особи – це юридичні та/або фізичні особи, відносини між якими можуть впливати на умови або економічні результати їх діяльності чи діяльності осіб, яких вони представляють, з урахуванням критеріїв, визначених у пп. 14.1.159 ПК.

Крім того, відповідно до п. 9 ст. 1 Закону від 25.12.15 р. № 922-VIII «Про публічні закупівлі» (далі – Закон № 922) цей Закон поширюється на підприємства, в яких комунальна частка у статутному капіталі становить більш як 50 %. Тому Закон № 922 поширюється на медичні КНП, комунальна частка в яких становить 100 %. У п. 16 ст. 1 Закону № 922 також установлено критерії пов’язаних осіб під час здійснення публічних закупівель. У зв’язку з цим треба звернути увагу на таке.

Укладаючи договори на виконання робіт (надання послуг) з підприємствами або ФОП, які одночасно є членами органу управління медичного КНП або пов’язаними з ними особами (у т. ч. членами родини), а також працівниками КНП, медична установа несе ризик втрати неприбутковості через розподіл доходів між членами органу управління підприємства або працівниками. Адже будь-які інші виплати членам органу управління або працівникам КНП, ніж виплату заробітної плати, податковий орган вважатиме розподілом доходів.

Щодо укладення цивільно-правових договорів на виконання робіт (надання послуг) із працівниками треба також ураховувати, що такий працівник за підсумками місяця отримає заробітну плату, а за виконання умов ЦПД – винагороду, що буде відображена у формі № 1ДФ за ознаками відповідно «101» та «102» (з ФОП – «157»). І якщо посадові обов’язки такого працівника відповідатимуть виду виконуваних робіт (наданих послуг), то ЦПД може бути визнано трудовим договором та потягне за собою відповідні нарахування та податкові наслідки.

Крім того, укладаючи ЦПД з фізособою, треба пам’ятати, що для виконання статутних цілей та завдань можна укласти договір лише на ті види робіт, що не підлягають ліцензуванню