№ п/п

Соцгарантії (пункт Інструкції № 5)

Соцпакет (пункт Інструкції № 5)

ФОП

Не ФОП

ФОП

Не ФОП

1

2

3

4

5

Харчування

1

Х

Вартість молока і лікувально-профілактичного харчування, виданого згідно із чинними нормами (п. 3.19)

Оплата харчування або дотації на харчування працівників, у т. ч. в їдальнях, буфетах, профілакторіях, не передбачені чинним законодавством (пп. 2.3.4)

Х

Витрати на колективне харчування плавскладу флотів, а також льотного складу цивільної авіації, які можуть бути прирівняні до добових витрат під час відрядження (п. 3.17)

Житло

2

Вартість безплатно наданого окремим категоріям працівників житла, комунальних послуг і суми на відшкодування їх оплати відповідно до чинного законодавства (пп. 2.2.9)

Х

Вартість безплатно наданого житла, оплата (компенсація) витрат на житло (оренду житла) у випадках, не передбачених чинним законодавством (пп. 2.3.4)

Вартість житла, переданого у власність працівникам (п. 3.29)

Позики, видані працівникам для поліпшення житлових умов, на індивідуальне будівництво, обзаведення домашнім господарством (п. 3.28)

Проїзд

3

Вартість безплатного проїзду працівникам залізничного, авіаційного, морського, річкового, автомобільного транспорту і міського електротранспорту (пп. 2.2.10)

Вартість проїзних квитків, які персонально не
розподіляються між працівниками, а видаються їм у міру необхідності для виконання виробничих завдань (у зв'язку зі специфікою роботи) (п. 3.20)

Вартість проїзних квитків, що персонально розподіляються між працівниками, і відшкодування працівникам вартості проїзду транспортом загального користування (пп. 2.3.4)*

Витрати на перевезення працівників до місця роботи як власним, так і орендованим транспортом (крім оплати праці водіїв) (п. 3.21)

* Якщо ці проїзні квитки не використовуються в господарській діяльності підприємства.

Навчання

4

Х

Витрати на підготовку і перепідготовку кадрів згідно із чинним законодавством (п. 3.24)

Х

Витрати на платне навчання працівників і членів їх сімей, не пов'язане з виробничою необхідністю, згідно з угодою між підприємством і навчальним закладом (п. 3.10)

Медицина

5

Х

Оплата працівникові періоду тимчасової непрацездатності за рахунок коштів підприємства (п. 3.3)

Х

Витрати на оплату послуг з лікування працівників, наданих закладом охорони здоров'я (п. 3.30)

Страхування

6

Х

Х

Внески підприємств на користь працівників, пов'язані з добровільним страхуванням (особистим, страхуванням майна), у т. ч. довгостроковим страхуванням життя (пп. 2.3.4)

Внески підприємств за договорами добровільного медичного і пенсійного страхування працівників і членів їх сімей (п. 3.5)

Відпочинок

7

Оплата щорічних (основної і додаткових) відпусток і додаткових відпусток працівникам, які мають дітей, у розмірах, передбачених законодавством (пп. 2.2.12)

Х

Оплата додаткових відпусток (понад тривалість, передбачену законодавством), наданих відповідно до колективного договору (пп. 2.2.12)

Х

Путівки

8

Х

Х

Вартість путівок працівникам і членам їх сімей на лікування і відпочинок, екскурсії або суми компенсацій, видані замість путівок за рахунок підприємства (пп. 2.3.4)

Оплата за рахунок коштів ФСС путівок на санаторно-курортне лікування й оздоровлення на території України, наданих фізособі та/або її дітям до 18 років (п. 3.2)

Матеріальна допомога

9

Х

Х

Матеріальна допомога, що має систематичний характер, надана всім або більшості працівників (на оздоровлення, у зв'язку з екологічним станом) (пп. 2.3.3)

Матеріальна допомога разового характеру, що надається підприємством окремим працівникам у зв'язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей тощо (п. 3.31)

Соціальна допомога і виплати за рахунок коштів підприємства, установлені колективним договором (п. 3.4)

Подарунки

10

Х

Х

Одноразове заохочення, не пов'язане з конкретними результатами праці (наприклад, до ювілейних і пам'ятних дат), як у грошовій, так і в натуральній формі) (пп. 2.3.2)

Вартість подарунків до свят і квитків на видовищні заходи для дітей працівників (п. 3.24)

Інше

11

Х

Х

Оплата утримання дітей працівників у дошкільних установах (пп. 2.3.4)

Х

Інші виплати, які носять індивідуальний характер (оплата продуктових замовлень, абонементів до груп здоров'я, передплати газет та журналів, протезування тощо) (пп. 2.3.4)