Вид обліку/ податку

Порядок обліку/оподаткування

1

2

Створення поліпшень

Оскільки у момент створення поліпшень витрати здійснює орендар, орендодавець такі витрати у своєму обліку не відображає (він відображає поліпшення тільки тоді, коли орендар поверне йому об'єкт оренди разом з поліпшеннями)

Отримання поліпшень від орендаря

Бухгалтерський облік

При отриманні об'єкта оренди з поліпшеннями (відокремлюваними або невідокремлюваними) орендодавець повинен збільшити первісну вартість такого об'єкта. Передання поліпшень відображається в акті приймання-передачі поліпшень, який оформляє орендар. Акт може бути складений у довільній формі із зазначенням обов'язкових реквізитів первинних документів або за формою, затвердженою Наказом № 352 (типова форма № ОЗ-1) або Наказом № 818 (Акт приймання-передачі основних засобів).

Оскільки орендодавець компенсує орендареві вартість поліпшень, первісна вартість об'єкта оренди збільшується на суму, що відповідає розміру такої компенсації (через рахунок 15 «Капітальні інвестиції»), проведення Дт 15 – Кт 20, 22, 23, 63, 65, 66 та ін. рахунків, Дт 10 – Кт 15. Вартість отриманих поліпшень об'єкта оренди амортизується в обліку орендодавця у складі первісної вартості такого об'єкта

Податок на прибуток

Платники податку на прибуток, які не застосовують податкові різниці, відображають поліпшення за правилами бухобліку.

Платники податку на прибуток, які застосовують податкові різниці, ведуть податковий облік згідно зі ст. 138 ПК. У цьому випадку потрібно пам'ятати, що коли об'єкт ОЗ, повернений з операційної оренди:

– використовуватиметься в господарській діяльності платника – то його вартість у податковому обліку збільшується на суму поліпшень і податкова амортизація також визначається з урахуванням поліпшень

– буде невиробничим – тоді сама по собі вартість поліпшень, що збільшують первісну вартість об'єкта, у момент їх відображення у бухобліку на рахунку 10 у складі податкових різниць не відображається. Проте вона збільшуватиме фінрезультат поступово – у міру нарахування бухгалтерської амортизації об'єкта, збільшеної на суму поліпшень (податкова амортизація невиробничих об'єктів ОЗ, нагадаємо, фінрезультат не зменшує)

ПДВ

Право на податковий кредит за поліпшеннями виникає в орендодавця в загальному порядку за правилом першої події – за наявності ПН від орендаря, зареєстрованої в ЄРПН (п. 198.2, 198.6 ПК)