Вид обліку/ податку

Порядок обліку/оподаткування

1

2

Створення поліпшень

Оскільки у момент створення поліпшень витрати на їх проведення здійснює орендар, орендодавець такі витрати у своєму обліку не відображає (він відображає поліпшення тільки тоді, коли орендар поверне йому об'єкт оренди разом з поліпшеннями)

Отримання поліпшень від орендаря

Бухгалтерський облік

При отриманні об'єкта оренди з поліпшеннями (відокремлюваними або невідокремлюваними) орендодавець повинен збільшити первісну вартість такого об'єкта на балансову залишкову вартість переданих поліпшень. Така вартість відображається в акті приймання-передачі поліпшень, який оформляє орендар. Акт може бути складений у довільній формі із зазначенням обов'язкових реквізитів первинних документів або за формою, затвердженою Наказом № 352 (типова форма № ОЗ-1) або Наказом № 818 (Акт приймання-передачі основних засобів).

Оскільки поліпшення передаються без компенсації, то в обліку орендодавця робиться запис Дт 10 «Основні засоби» – Кт 424 «Безплатно отримані необоротні активи» (таблиця в додатку до Методрекомендацій № 561). Потім у періоді нарахування амортизації на вартість поліпшень орендодавець одночасно визнає дохід у сумі такої амортизації та відображає його на субрахунку 745 «Дохід від безплатно отриманих активів». Завважимо, що коли орендодавець передбачає здійснити додаткові витрати на введення в експлуатацію отриманих поліпшень, то такі витрати відображаються записом Дт 15 – Кт 424 (п. 13, а також додаток до Методрекомендацій № 561), щоб при введенні в експлуатацію поліпшень списати на рахунок 10 такі витрати проведенням Дт 10 – Кт 15

Податок на прибуток

Платники податку на прибуток, які не застосовують податкові різниці, відображають поліпшення за правилами бухобліку.

Платники податку на прибуток, які застосовують податкові різниці, ведуть податковий облік згідно зі ст. 138 ПК. У цьому випадку потрібно пам'ятати, що коли об'єкт ОЗ, повернений з операційної оренди:

– використовуватиметься в господарській діяльності платника – то його вартість у податковому обліку збільшується на суму поліпшень і податкова амортизація також визначається з урахуванням поліпшень;

– буде невиробничим – тоді сама по собі вартість поліпшень, що збільшують первісну вартість об'єкта, у момент їх відображення у бухобліку на рахунку 10 у складі податкових різниць не відображається. Проте вона збільшуватиме фінансовий результат поступово – у міру нарахування бухгалтерської амортизації об'єкта, збільшеної на суму поліпшень (нагадаємо, що податкова амортизація невиробничих об'єктів ОЗ фінансовий результат не зменшує)

ПДВ

Оскільки орендодавець отримує поліпшення без компенсації, то права на податковий кредит з ПДВ він не має