з / п

Назва податку, збору

Платники

Законодавча норма

Форма звітності

1

2

3

4

5

Загальнодержавні податки і збори (ст. 9 ПК)

1

Податок на прибуток підприємств

Серед резидентів: суб’єкти господарювання (далі – СГ) – юрособи, які провадять господарську діяльність як на території України, так і за її межами, крім юросіб, визначених п. 133.4 та 133.5 ПК. Виняток: ті, хто обрав спрощену систему оподаткування

Розд. III ПК

Податкова декларація з податку на прибуток підприємств (форма затверджена наказом Мінфіну від 20.10.15 р. № 897 у редакції наказу Мінфіну від 28.04.17 р. № 467)

2

ПДФО

1. Фізособа-резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи.
2. Фізособа-нерезидент, яка отримує доходи в Україні.
3. Податковий агент

Розд. IV ПК

Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку за формою № 1ДФ (форма затверджена наказом Мінфіну від 13.01.15 р. № 4)

3

ПДВ

Перелік платників визначений п. 180.1 ПК

Розд. V ПК

Податкова декларація з податку на додану вартість (форма затверджена наказом Мінфіну від 28.01.16 р. № 21)

4

Акцизний податок

Перелік платників визначений п. 212.1 ПК

Розд. VI ПК

Декларація акцизного податку (форма затверджена наказом Мінфіну від 23.01.15 р. № 14)

5

Екологічний податок

СГ – юрособи, які (п. 240.1 ПК):
– викидають забруднюючі речовини в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення;
– скидають забруднюючі речовини безпосередньо у водні об’єкти;
– розміщують відходи (крім розміщення окремих видів (класів) відходів як вторинної сировини на власних територіях (об’єктах) СГ);
– утворюють радіоактивні відходи (включаючи вже накопичені);
– є виробниками радіоактивних відходів і тимчасово зберігають їх понад установлений особливими умовами ліцензії строк

Розд. VIII ПК

Податкова декларація екологічного податку (форма затверджена наказом Мінфіну від 17.08.15 р. № 715)

6

Рентна плата, яка включає:
– рентну плату за користування надрами для видобування корисних копалин

СГ, у т. ч. громадяни України, іноземці та особи без громадянства, зареєстровані відповідно до закону як підприємці, які набули права користування об’єктом (ділянкою) надр на підставі отриманих спеціальних дозволів на користування надрами (далі – спецдозвіл) в межах конкретних ділянок надр з метою провадження господарської діяльності з видобування корисних копалин, у т. ч. під час геологічного вивчення (або геологічного вивчення з подальшою дослідно-промисловою розробкою) в межах зазначених у спецдозволах об’єктах (ділянках) надр

Ст. 252 ПК

Податкова декларація з рентної плати (форма затверджена наказом Мінфіну від 17.08.15 р. № 719 у редакції наказу Мінфіну від 07.11.16 р. № 927, далі – Наказ № 719)

– рентну плату за користування надрами в цілях, не пов’язаних із видобуванням корисних копалин

Юридичні та фізичні особи – СГ, які використовують у межах території України ділянки надр:
– для зберігання природного газу, нафти, газоподібних та інших рідких нафтопродуктів;
– витримування виноматеріалів, виробництва і зберігання винопродукції;
– вирощування грибів, овочів, квітів та інших рослин;
– зберігання харчових продуктів, промислових та інших товарів, речовин і матеріалів;
– провадження інших видів господарської діяльності

Ст. 253 ПК

– рентну плату за користування радіочастотним ресурсом України

Загальні користувачі радіочастотного ресурсу України, визначені законодавством про радіочастотний ресурс, яким надано право користуватися таким ресурсом в межах виділеної частини смуг радіочастот загального користування на підставі:
– ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України;
– ліцензії на мовлення та дозволу на експлуатацію радіоелектронного засобу та випромінювального пристрою;
– дозволу на експлуатацію радіоелектронного засобу та випромінювального пристрою, отриманого на підставі договору з власником ліцензії на мовлення;
– дозволу на експлуатацію радіоелектронного засобу та випромінювального пристрою

Ст. 254 ПК

Податкова декларація з рентної плати (форма затверджена Наказом № 719)

 

– рентну плату за спеціальне використання води

1. Первинні водокористувачі – СГ незалежно від форми власності: юрособи, їхні філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юрособи, постійні представництва нерезидентів, а також фізособи-підприємці, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів.
2. СГ незалежно від форми власності: юрособи, їхні філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юрособи, постійні представництва нерезидентів, а також фіз­особи-підприємці, які використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва

Ст. 255 ПК

Податкова декларація з рентної плати (форма затверджена Наказом № 719)

– рентну плату за спеціальне використання лісових ресурсів

Лісокористувачі-юрособи, їхні філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, що не мають статусу юрособи, постійні представництва нерезидентів, які отримують доходи з джерел їх походження з України або виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їхніх засновників, фізособи (крім фізосіб, які мають право безплатно без видачі спецдозволу використовувати лісові ресурси відповідно до лісового законодавства), а також фізособи-підприємці, які використовують лісові ресурси на підставі спецдозволу (лісорубного квитка або лісового квитка) або за умовами договору довгострокового тимчасового користування лісами

Ст. 256 ПК

Податкова декларація з рентної плати (форма затверджена Наказом № 719)

– рентну плату за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами аміаку по території України

СГ, які експлуатують об’єкти магістральних трубопроводів та надають (організовують) послуги з транспортування (переміщення) вантажу трубопроводами України

Ст. 2561 ПК

Податкова декларація з рентної плати (форма затверджена Наказом № 719)

7

Мито

1. Особа, яка ввозить товари на митну територію України (далі – МТУ) чи вивозить товари з МТУ в порядку та на умовах, установлених МК.
2. Особа, на адресу якої надходять товари, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових або експрес-відправленнях, несупроводжуваному багажі, вантажних відправленнях.
3. Особа, на яку покладається обов’язок дотримання вимог митних режимів, які передбачають звільнення від обкладення митом, у разі порушення таких вимог.

Ст. 276 МК

Немає (сплачується при розмитненні товарів)

 

 

4. Особа, яка використовує товари, митне оформлення яких було здійснено з умовним звільненням від оподаткування, не за цільовим призначенням та/або всупереч умовам чи цілям такого звільнення згідно з МК, іншими законами України, а також будь-які інші особи, які безпідставно використовують звільнення від обкладення митом (податкову пільгу).5. Особа, яка реалізує або передає у володіння, користування чи розпорядження товари, що були випущені у вільний обіг на МТУ із звільненням від обкладення митними платежами, до закінчення строку, визначеного законом.
6. Особа, яка реалізує товари, транспортні засоби відповідно до ст. 243 МК

 

 

Місцеві податки і збори (ст. 10 ПК)

1

Податок на майно, який складається:
– з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Фізичні та юридичні особи, у т. ч. нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості

Ст. 266 ПК

Податкова декларація з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (форма затверджена наказом Мінфіну від 10.04.15 р. № 408 у редакції наказу Мінфіну від 23.01.17 р. № 9, далі – Наказ № 9)

– транспортного податку

Фізичні та юридичні особи, у т. ч. нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що є об’єктами оподаткування відповідно до пп. 267.2.1 ПК

Ст. 267 ПК

Податкова декларація з транспортного податку (форма затверджена наказом Мінфіну від 10.04.15 р. № 415 у редакції наказу Мінфіну від 27.06.17 р. № 595)

– плати за землю

Власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі

Розд. XIII ПК

Податкова декларація з плати за землю (форма затверджена наказом Мінфіну від 16.06.15 р. № 560 у редакції Наказу № 9

2

Єдиний податок*:
– перша група платників

Фізособи-підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів із торговельних місць на ринках та/або провадять госпдіяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 300 000 грн.

Розд. XIV ПК

Податкова декларація платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (форма затверджена наказом Мінфіну від 19.06.15 р. № 578, далі – Наказ № 578)

– друга група платників

Фізособи-підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:
– не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними в трудових відносинах, одночасно не перевищує 10;
– обсяг доходу не перевищує 1 500 000 грн.

* Єдиний податок сплачується СГ на спрощеній системі оподаткування, яка є альтернативою загальній системі зі сплатою податку на прибуток та заміняє сплату деяких податків та зборів.

 

– третя група платників

1. Фізособи-підприємці, які не використовують працю найманих осіб або у яких кількість осіб, які перебувають з ними в трудових відносинах, не обмежена та у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5 000 000 грн.
2. Юрособи – СГ будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5 000 000 грн.

Розд. XIV ПК

1. Податкова декларація платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (форма затверджена Наказом № 578).
2. Податкова декларація платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи) (форма затверджена Наказом № 578)

– четверта група платників

1. Сільгосптоваровиробники-юрособи, у яких питома вага доходу, отриманого від реалізації сільгосппродукції власного виробництва та продуктів її переробки за попередній податковий (звітний) рік, становить не менше 75 % загальної суми доходу за цей же період.
2. Фізособи-підприємці, які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства (далі – ФГ), зареєстрованого відповідно до Закону від 19.06.03 р. № 973-IV «Про фермерське господарство», за умови виконання сукупності таких вимог:
– здійснюють виключно вирощування, відгодовування сільгосппродукції, збирання, вилов, переробку такої власно вирощеної або відгодованої продукції та її продаж;
– провадять господарську діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси;
– не використовують працю найманих осіб;
– членами ФГ такої фізособи є лише члени її сім’ї у визначенні ч. 2 ст. 3 Сімейного кодексу;
– площа сільгоспугідь та/або земель водного фонду у власності та/або користуванні членів ФГ становить не менше 2 га, але не більше 20 га

Податкова декларація платника єдиного податку четвертої групи (форма затверджена Наказом № 578)

3

Туристичний збір

Громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які прибувають на територію адміністративно-територіальної одиниці, на якій діє рішення сільської, селищної, міської ради або ради ОТГ, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, про встановлення туристичного збору, та тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі), визначених пп. 268.5.1 ПК

Ст. 268 ПК

Податкова декларація туристичного збору (форма затверджена наказом Мінфіну від 09.07.15 р. № 636, далі – Наказ № 636)

4

Збір за місця для паркування транспортних засобів

Юрособи, їхні філії (відділення, представництва), фізособи-підприємці, які згідно з рішенням сільської, селищної, міської ради або ради ОТГ, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, організовують та провадять діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів на майданчиках для платного паркування та спеціально відведених автостоянках

Ст. 2681 ПК

Податкова декларація збору за місця для паркування транспортних засобів (форма затверджена Наказом № 636)