Оподаткування

Варіанти оформлення поїздки працівників за кордон

«Соціальні» поїздки (новорічний корпоратив, тимбілдинг)

Службові відрядження (річні збори трудового колективу, семінар, тренінг, конференція, виставка, представницький захід)

1

2

3

Податок на прибуток

Є витрати. Платники податку, які добровільно або в обов'язковому порядку проводять коригування бухгалтерського фінрезультату до оподаткування, повинні звернути увагу на податкові різниці, передбачені пп. 140.5.2 та 140.5.4 ПК

ПДВ

За послугами, отриманими від туроператора (турагента), відображається податковий кредит із ПДВ – за наявності ПН, зареєстрованої в ЄРПН.

На замітку! Є підстави вважати, що податкові зобов'язання з ПДВ при передачі туристичного ваучера працівникові нараховувати не потрібно, оскільки відсутнє постачання товарів (послуг). Але в «соціальних» поїздках при такому підході краще нарахувати «компенсуючі» податкові зобов'язання з ПДВ згідно з пп. «г» п. 198.5 ПК. Обережним платникам, можливо, має сенс нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ із вартості туристичного ваучера (без нарахування «компенсуючих» податкових зобов'язань)

ПДФО, ВЗ, ЄСВ

Якщо виплата відображена в розділі «Оплата праці» колдоговору, вона оподатковується як зарплата (ПДФО за ставкою 18 % з використанням «натурального» коефіцієнта; ВЗ за ставкою 1,5 % та ЄСВ за ставкою 22 %).

Якщо виплата зазначена в розділі «Соціальне забезпечення» колдоговору, вона вважається додатковим благом у вигляді подарунка, обкладається ПДФО за ставкою 18 % з використанням «натурального» коефіцієнта і ВЗ за ставкою 1,5 %.

Обережним платникам податків краще нарахувати також ЄСВ за ставкою 22 %

На виплати, зазначені в пп. «а» пп. 170.9.1 ПК, ПДФО і ВЗ не нараховуються, інші виплати обкладаються ПДФО за ставкою 18 % з використанням «натурального» коефіцієнта і ВЗ за ставкою 1,5 %.

Добові (у повному обсязі), вартість проїзду, витрати на наймання житлового приміщення ЄСВ не обкладаються, на інші блага обережні платники податків нараховують ЄСВ за ставкою 22 %.

Особливий порядок передбачено для доходу у вигляді оплати вартості семінару (тренінгу, конференції). Якщо такі виплати оформлені як інформаційно-консультаційні послуги на роботодавця, вони не обкладаються ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Якщо ж вони оформлені на самого працівника, тоді обкладаються як додаткове благо ПДФО, ВЗ та ЄСВ.

З підтверджених документально підзвітних сум, виданих працівникам для проведення представницьких заходів, ПДФО, ВЗ та ЄСВ не утримуються