ОПОДАТКУВАННЯ:

Повернення майна чи коштів учасникові, який вибуває з ТОВ, прирівнюють до продажу інвестиційного активу. Розберемося з деталями оподаткування:

1. Товариство виплачує учаснику, який вийшов з ТОВ, вартість його частки.

Відповідно до пп. 164.2.9 Податкового кодексу (далі - ПК) до  загального оподатковуваного доходу платника включають,  зокрема, інвестиційний прибуток від проведення платником податку операцій із корпоративними правами.

Інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу з урахуванням курсової різниці (за наявності), та його вартістю, що визначається із суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу з урахуванням норм пп. 170.2.4-170.2.6 ПК (крім операцій з деривативами).

Під витратами на придбання інвестиційного активу вважають внесення платником податку коштів або майна до статутного капіталу підприємства в обмін на емітовані ним корпоративні права. 

Важливо! Коли витрати на придбання інвестиційного активу більші за дохід від його продажу,  виникає інвестиційний збиток. Якщо ці величини рівні інвестиційний прибуток нульовий. У таких випадках об'єкта оподаткування ПДФО не виникає!!! Так, як відсутній інвестиційний прибуток.

У випадку наявності інвестиційного прибутку ставка ПДФО для оподаткування цього прибутку дорівнює 18%. Цей вид прибутку, відповідно до пп. 167.5 ПК, вважається одним із видів пасивних доходів платників податків.

Під час виплати частки майна учасникові ТОВ емітент корпоративних прав - підприємство є податковим агентом. Проте лише стосовно відображення певного майна у формі № 1 ДФ. Такі виплати відображаються із ознакою доходу «112».

До відома: Податковий розрахунок форма 1 ДФ - форма Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, форма затверджена наказом Мінфіну від 13.01.15 р. № 4. Цим же наказом затверджений 
Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку.

Пп. 170.2.1 ПК передбачає, що  фізична особа - учасник ТОВ самостійно обліковує фінансовий результат операцій з інвестиційними активами окремо від інших доходів і витрат.

Для цілей оподаткування інвестиційного прибутку звітним періодом вважається календарний рік, за результатами якого платник податку зобов’язаний подати річну податкову декларацію, в якій має відобразити загальний фінансовий результат (інвестиційний прибуток або інвестиційний збиток), отриманий протягом такого звітного року.  

Тобто, має місце подача податкової декларації про майновий стан і доходи за підсумками року і сплата визначеної суми зобов'язань з ПДФО.

Щодо сплати військового збору: у випадку виходу учасника з ТОВ, застосовуються норми п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПК, які зобов'язують учасника ТОВ самостійно визначити і сплатити суму військового збору, зазначену у податковій декларації. Тобто у цьому випадку все дуже просто:  якщо є об'єкт оподаткування ПДФО, то і є об'єкт оподаткування військовим збором.

2. Товариство передає майно учаснику, який вийшов з товариства, шляхом :

  • Повернення основних засобів чи інших матеріальних цінностей учасникові (засновникові) ТОВ. Це є постачанням товарів визначених пп. 14.1.191 ПК.  Тобто підприємство має об'єкт оподаткування ПДВ й мусить нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ у загальному порядку.

База оподаткування операцій з постачання основних засобів не може бути нижчою від їх балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що складені станом на початок звітного (податкового)  періоду, коли проводили такі операції. Якщо облік необоротних активів не проводився, то на основі звичайної ціни.

  • виплати учасникові його частки товарами, що не належать до необоротних активів. У цьому випадку база оподаткування таких операцій не може бути нижчою від ціни їх придбання або звичайної ціни - п. 188.1 ПК

Відповідно до п. 15 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307, податкова накладна складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс). Тобто формувати податкові накладні мусить саме підприємство, яке виплачує частку майна учасникові.

Необхідно виписати одразу дві податкові накладні: першу - на фактичну ціну постачання, тобто за нульовими показниками. Другу - на суму перевищення ціни придбання, звичайних цін чи балансової (залишкової) вартості основних засобів над фактичною вартістю.

Враховуючи, те що перевищення обчислюють над нульовим  показником, сума у такій податковій накладній дорівнюватиме ціні придбання, звичайній ціні чи балансовій (залишковій) вартості основних засобів. 

У верхній лівій частині такої накладної роблять позначку «*» та зазначають тип причини  «15» - Складена на суму перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до статей 188 і 189 ПК, над фактичною ціною постачання, - п. 8 Порядку № 1307.

Обидві податкові накладні ТОВ реєструє в Єдиному реєстрі податкових накладних. https://cabinet.sfs.gov.ua/help/erpn.html.

Доходи і витрати, визнані в бухобліку внаслідок виходу учасника з ТОВ, впливають і на об'єкт оподаткування податком на прибуток  через «бухгалтерський» фінансовий результат - пп. 134.1.1 ПК.

До того ж у разі виплати частки основними засобами доведеться відкоригувати фінансовий результат відповідно до статей 138 ПК. Тобто на суму амортизаційних відрахувань і залишкову вартість переданих основних засобів.