з / п

ЄП

Податок на прибуток

Початок операції (перша подія)

Наявність доходів (витрат)

Закінчення операції (друга подія)

Наявність доходу

1

2

3

4

5

Продаж товарів (послуг)

1

Відвантаження товарів (надання послуг)

Дохід не виникає. Вартість відвантажених товарів (наданих послуг) не включається до доходу для цілей обкладення ЄП (пп. 2 п. 292.1 ПК)

Оплата товарів (послуг)

Операція з відвантаження товару не вплинула на об'єкт обкладення ЄП у податковому обліку. Але водночас на рахунках бухгалтерського обліку був відображений дохід проведенням Дт 361 – Кт 702.
Тобто в періоді отримання оплати дохід у бухгалтерському обліку не відображається, а значить, сума оплати не бере участі у формуванні об'єкта обкладення податком на прибуток.
Однак не завжди. Так, платники податку на прибуток, які повинні коригувати фінрезультат до оподаткування, повинні збільшити фінрезультат на суму доходу, отриману як оплата від покупця товару (пп. 140.5.12 ПК; ЗІР, категорія 102.12)

2

Отримання передоплати за товари (послуги)

Виникає дохід. Сума отриманої передоплати за товари (послуги) включається до доходу підприємства – платника ЄП (пп. 2 п. 292.1 ПК)

Відвантаження товарів (надання послуг)

Виникають доходи та витрати. Вартість реалізованих товарів, за які була отримана передоплата в період знаходження підприємства на ЄП, включається до доходу для цілей обкладення податком на прибуток.
Одночасно з відображенням доходу підприємство відображає й витрати в розмірі собівартості товарів (послуг) (п. 134.1 ПК; п. 5.8 П(С)БО 16; ЗІР, категорія 102.12)

Придбання товарів (послуг)

3

Отримання товарів (послуг) від постачальника

Отримання товарів (послуг), а також перерахування передоплати за товари (послуги) не впливають на податковий облік платника ЄП

Оплата товарів (послуг)

У періоді реалізації товарів у підприємства виникає дохід.
Одночасно з відображенням доходу підприємство списує на витрати собівартість реалізованих товарів (п. 5, 8 П(С)БО 15, п. 7 П(С)БО 16)

4

Перерахування передоплати за товари (послуги)

Отримано товари (послуги) від постачальника