з / п

ПДФО

ЄП

Початок операції (перша подія)

Наявність доходів (витрат)

Закінчення операції (друга подія)

Наявність доходу

1

2

3

4

5

Продаж товарів (послуг)

1

Відвантаження товарів (надання послуг)

Доходи не виникають. У період перебування на загальній системі оподаткування виручка за відвантажений товар не надходила, тому немає оподатковуваного доходу.
Також підприємець не відображає витрати, пов'язані з придбанням (виготовленням) товару, оскільки ним не був отриманий дохід від його реалізації (пп. 177.4.1 ПК)

Оплата товарів (послуг)

Отримана оплата включається до доходу платника ЄП. При цьому платники ЄП третьої групи суму оплати включають до доходу, який обкладається ЄП за ставками 3 % (без урахування ПДВ) або 5 % (пп. 1 п. 292.1, п. 293.3 ПК).
Майте на увазі! Сума отриманої оплати враховується при розрахунку суми доходу, допустимого для конкретної групи платників ЄП (п. 292.14, 293.2 ПК)

2

Отримання передоплати за товари (послуги)

Виникає дохід. Отримана сума передоплати включається до доходу повністю (якщо СГ – неплатник ПДВ) або за мінусом суми ПДВ (якщо СГ – платник ПДВ).
Нюанс! При визначенні об'єкта оподаткування СГ може врахувати витрати у розмірі вартості товарів (послуг), за які була отримана передоплата, – за умови, що вартість цих товарів (послуг) він сплатив постачальникові (п. 177.2, 177.4.1 ПК)

Відвантаження товарів (надання послуг)

Операція з відвантаження товарів (надання послуг) не відображається в податковому обліку платника ЄП

Придбання товарів (послуг)

3

Отримання товарів (послуг) від постачальника

Витрати не виникають. Причина: ці товари (послуги) не були оплачені і не був отриманий пов'язаний з такими витратами дохід (п. 177.2, 177.4 ПК)

Оплата товарів (послуг)

Оплата товарів (послуг), отриманих на загальній системі оподаткування або отримання товарів (послуг), які були оплачені на загальній системі оподаткування, не призводить до податкових наслідків у платника ЄП.
Дохід, отриманий від реалізації цих товарів, є об'єктом обкладення ЄП за ставкою 3 % (без урахування ПДВ) або 5 % у платників ЄП третьої групи (пп. 1 п. 292.1, п. 293.3 ПК).
Майте на увазі! Сума отриманого доходу враховується при розрахунку суми доходу, допустимого для конкретної групи платника ЄП

4

Перерахування передоплати за товари (послуги)

Витрати не виникають. Причина: за цією операцією в СГ немає пов'язаного з такими витратами доходу (п. 177.2, 177.4 ПК)

Отримання товарів (послуг) від постачальника