Продаєте за готівку давальницьку продукцію? Тоді застосовуйте РРО!

Висновок, винесений у заголовок цього коментаря, викладено в Індивідуальній податковій консультації ДФС від 22.08.18 р. № 3656/6/99-99-14-05-01-15/ІПК (далі – ІПК № 3656). ІПК адресована аграріям, але цей висновок актуальний і для всіх підприємств-замовників, які реалізують продукцію давальницької переробки.

Підприємство може не застосовувати РРО, якщо продає продукцію власного виробництва (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту) і розрахунки проводяться в касі з оформленням касових ордерів. Про це сказано в п. 1 ст. 9 Закону від 06.07.95 р. № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Однак у даному Законі немає визначення поняття «продукція власного виробництва».

На думку ДФС (без посилань на нормативні документи), до продукції власного виробництва відноситься продукція, яка виробляється та реалізується самим підприємством у єдиному технологічному процесі з використанням власної або найманої праці.

У свій час Мін’юст (див. лист від 15.05.15 р. № 490-0-2-15/8.1) пропонував виходити з визначень термінів «продукція», «виробництво» і «повний технологічний цикл», які є в інших законах. Однак наведені в листі визначення також не давали чіткої відповіді на запитання, що ж є продукцією власного виробництва.

На сьогодні визначення цього поняття наведено в п. 2 Порядку визначення продукції власного виробництва підприємств з іноземними інвестиціями, затвердженого постановою КМУ від 05.09.96 р. № 1061. Згідно із цим визначенням такою продукцією визнається продукція, яка була вироблена або піддана достатній переробці або обробці підприємством із використанням власного або орендованого майна.

Як бачимо, продукція, виготовлена на давальницьких умовах, не відповідає цьому терміну. А значить, щоб уникнути штрафних санкцій, рекомендуємо замовникам застосовувати РРО при продажу за готівку продукції, виготовленої з давальницької сировини.

Також і ВАСУ в постанові від 15.07.10 р. у справі № К-20185/07, ураховуючи вищевказане визначення, дійшов висновку про необхідність застосування РРО в такій ситуації.

Марина Владімірська