До уваги єдинників (як ТОВ, так і учасників ТОВ)! Як і в ситуації 1, хочемо сказати з приводу заборони, установленої для єдинників першої – третьої групи п. 291.6 ПК (негрошова форма розрахунків). Для них проведення взаємозаліку буде проблематичним.
Якщо єдинником є ТОВ, то для нього заборона на негрошові розрахунки в ситуації 2 діяти не повинна. Адже шляхом взаємозаліку погашатиметься заборгованість ТОВ-єдинника перед учасником за отриманими товарами, роботами, послугами, а не за відвантаженими. І зустрічна заборгованість перед ТОВ-єдинником за вкладами до СК, виражена у грошовій формі, також не підпадає під заборону з п. 291.6 ПК. Проте з боку ДФС можливі претензії: у своїх роз’ясненнях у ЗІР (категорії 108.01.01 та 108.5) ДФС стверджує, що бартер (взаємозалік) і розрахунки векселями єдинникам заборонені як за реалізованими, так і за придбаними товарами, роботами і послугами.
Якщо єдинником є учасник ТОВ, тоді йому проводити взаємозалік однозначно не можна – п. 291.6 ПК прямо забороняє негрошові розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги).