Зразок

ТОВ «Колосок»

Колективний договір
на 2017–2018 роки

Розглянутий і схвалений
на загальних зборах
трудового колективу
ТОВ «Колосок»

Протокол від 14.01.17 р. № 1

Підписаний:
Від Сторони власника                                          Від Сторони працівників
Директор (підпис) С. І. Сомов                              Голова
                                                                               профспілковго комітету (підпис) г. І. Горов
М. П.                                                                      М. П.                                                    

 

Зареєстровано:

Державною адміністрацією
у м. Сміла
реєстр. № ______
від «__»________ 2010 р.

Заступник голови _________

<...>

5. Оплата та нормування праці

<...>

5.1. Для працівників підприємства застосовувати почасово-преміальну систему оплати праці, окрім робітників-вантажників, для яких застосовувати відрядно-преміальну систему.

5.2. Фонд оплати праці у звітному періоді збільшувати на:

  • 1,2 % за кожний відсоток збільшення обсягів виробництва;
  • 1 % на кожний відсоток підвищення законодавчо встановленої мінімальної заробітної плати.

5.3. Заробітну плату виплачувати в грошовій формі.

Забороняється виплата заробітної плати у формі боргових зобов’язань, розписок або в будь-яких інших формах.

Як виняток, за бажанням працівників, частина заробітної плати виплачується натурою, але не більш як 30 % нарахованої в грошовій формі, за цінами, що не перевищують собівартості продукції.

5.4. Виплачувати заробітну плату двічі на місяць: 5-го та 20-го числа. У разі якщо день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітну плату виплачувати напередодні.

5.5. Виплачувати заробітну плату працівникам за весь час щорічної відпустки не пізніше ніж за 3 робочих дні до початку відпустки.

5.6. Провадити оплату праці працівникам у першочерговому порядку. Усі інші платежі здійснювати після виконання зобов’язань щодо оплати праці.

5.7. За наявності на підприємстві заборгованості із заробітної плати забезпечувати її погашення згідно із графіком, погоджуваним із профспілковим комітетом.

5.8. 3абезпечувати персоніфікований облік сум нарахованої та невиплаченої заробітної плати і надання письмової інформації працівникам у місяці, що настає за розрахунковим місяцем, через видачу розрахункових листків (або ведення розрахункових книжок).

5.9. Компенсувати працівникам на умовах, визначених законодавством, втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням строків її виплати.

5.10. Проводити своєчасно індексацію заробітної плати у зв’язку із зростанням індексу споживчих цін згідно із чинним законодавством.

5.11. Керуючись п. 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100, у разі підвищення тарифних ставок і посадових окладів на підприємстві відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими в колективному договорі, як у розрахунковому періоді, так і в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, заробітну плату, включаючи премії та інші виплати, що враховуються для обчислення середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення коригувати на персональний коефіцієнт її підвищення.

5.12. Запровадження нових або зміну чинних умов оплати праці, установлених цим колективним договором, здійснювати лише за домовленістю сторін після внесення в установленому порядку змін до колективного договору.

5.13. Установити з 01.01.17 р. мінімальний посадовий оклад (тарифну ставку) працівника за повністю виконану норму робочого часу в нормальних умовах праці в розмірі, не меншому від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, визначеному законодавством України.

5.14. Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

При обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою від законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати, проводиться доплата до її рівня, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.

5.15. Установити з 01.01.17 р мінімальний розмір тарифної ставки робітника 1-го розряду за повністю виконану норму робочого часу в нормальних умовах праці в розмірі 115 % від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, визначеного законодавством України.

5.16. Установити мінімальні коефіцієнти співвідношень тарифних ставок окремих робітників за видами виконуваних робіт до тарифної ставки робітника 1-го розряду та коефіцієнти міжрозрядних співвідношень згідно з додатком 1.

Окремим висококваліфікованим робітникам, які зайняті на особливо важливих, відповідальних роботах, у колективних договорах визначаються підвищені тарифні ставки (місячні оклади) за міжрозрядними коефіцієнтами до 2,7 до тарифної ставки робітника 1-го розряду відповідного виду роботи чи професії.

Установити мінімальні коефіцієнти міжпосадових співвідношень місячних посадових окладів керівників, професіоналів і фахівців до посадового окладу техніка всіх спеціальностей (без категорії) згідно з додатком 2.

5.17. Підвищення місячної тарифної ставки робітника, який виконує просту роботу, що не вимагає кваліфікації, та мінімальної місячної тарифної ставки робітника 1-го розряду протягом 2017–2018 років установлювати відповідними змінами до колективного договору.

5.18. Здійснювати тарифікацію робіт та присвоєння кваліфікаційних розрядів працівникам згідно із чинним законодавством. Установлювати кваліфікаційні розряди за результатами кваліфікаційних іспитів.

5.19. У разі застосування неповного робочого часу оплата праці проводиться пропорційно до відпрацьованого часу або залежно від виробітку. Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування сплачується в сумі, не меншій ніж мінімальний страховий внесок.

Робота на умовах неповного робочого часу не обмежує будь-яких соціально-трудових прав і пільг, установлених в колективному договорі.

5.20. Нарахування тарифної частини заробітної плати виходячи з місячного окладу за неповний робочий місяць із поденним та підсумованим обліком робочого часу провадиться шляхом множення годинної тарифної ставки на кількість фактично відпрацьованих годин у звітному місяці; у такому разі годинна тарифна ставка визначається шляхом ділення встановленого окладу на місячну норму тривалості робочого часу.

5.21. Час простою оплачувати:

  • з вини роботодавця – у розмірі, не меншому за дві третини середньої заробітної плати працівника, розрахованих пропорційно до тривалості простою;
  • з не залежних від роботодавця і працівника причин – у розмірі, не меншому за дві третини тарифної ставки (окладу), посадового окладу, розрахованих пропорційно до тривалості простою.

Час простою з вини працівника не оплачується.

5.22. Робота в надурочний час оплачується:

  • усі години, відпрацьовані понад установлену норму робочого часу на тиждень, оплачуються в подвійному розмірі тарифної ставки, окладу працівника;
  • якщо надурочні роботи становлять понад 120 годин на рік, оплата за відпрацьовані понад цю норму години проводиться в потрійному розмірі не пізніше 15 січня наступного року;
  • за відрядної форми оплати праці обсяг виконаної в надурочний час роботи оплачується за подвійними відрядними розцінками.

5.23. Робота у вихідні, святкові та неробочі дні чи день, який є для працівника вихідним, оплачується працівникам у подвійному розмірі:

  • за відрядної форми оплати праці – за подвійними відрядними розцінками;
  • за погодинної оплати праці – у подвійному розмірі встановленої тарифної ставки (окладу).

Якщо робота у святкові та неробочі дні проводиться понад норму робочого часу (у разі відмови працівника від іншого дня відпочинку), оплата здійснюється як за надурочну роботу.

5.24. У разі поділу робочого дня на частини тарифна ставка (оклад) збільшується не менше як на 20 %.

5.25. У разі тимчасового переведення на іншу роботу за згодою працівника через простій оплату праці проводити за виконану роботу, але не в нижчому розмірі, ніж середній заробіток за попередньою роботою.

5.26. У разі виконання працівниками робіт різної кваліфікації оплата здійснюється за тарифною ставкою (окладом), посадовим окладом вищої кваліфікації.

Таким же чином оплачується виконання працівником робіт, що належать до різних спеціальностей.

Оплата праці працівників за відрядною формою здійснюється за розцінками, визначеними, виходячи з тарифної ставки, що відповідає спеціальності та розряду працівника, та норм виробітку (часу), установлених для робіт, що виконуються відповідно до додатка № 3* до колективного договору.

5.27. Оплата праці в разі невиконання норм праці, трудових обов’язків здійснюється в розмірі:

  • не нижчому за середню заробітну плату, розраховану пропорційно до відпрацьованого часу (виконаної роботи), якщо невиконання сталося з вини роботодавця;
  • не меншому за дві третини тарифної ставки (окладу), посадового окладу, якщо невиконання сталося з причин, не залежних від роботодавця та працівника.

У разі невиконання норм праці, невиконання трудових обов’язків із вини працівника оплата здійснюється відповідно до відпрацьованого часу або обсягу фактично виконаної роботи.

5.7. Премії, винагороди, заохочувальні виплати.

5.7.1. Установлювати доплати та надбавки до тарифних ставок і посадових окладів згідно з відповідними положеннями – додатками 3 та 4* до колективного договору.

5.7.2. Преміювання працівників підприємства за підсумками виробничої діяльності протягом року і виплату одноразових заохочень провадити згідно з Положенням про преміювання – додаток 5* до колективного договору.

5.7.3. Преміювання працівників за підсумками роботи за рік провадити згідно з відповідним Положенням – додаток 6* до колективного договору.

5.7.5. Під час надання щорічної відпустки видавати матеріальну допомогу працівникам на оздоровлення в розмірі посадового окладу (тарифної ставки).

<...>

Додаток 1
До Колективного договору
ТОВ «Колосок»
на 2017–2018 роки

Мінімальні коефіцієнти співвідношень тарифних ставок
робітників за видами виконуваних робіт
до тарифної ставки робітника 1-го розряду
та коефіцієнти міжрозрядних співвідношень

Види виконуваних робіт

Коефіцієнти

1

2

Ручні роботи в рослинництві

1,00

Ручні роботи у тваринництві

1,16

Механізовані роботи в рослинництві, земляні і дорожні роботи

1,42

Механізовані роботи в тваринництві

1,17

Механізовані вантажно-розвантажувальні роботи

1,06

Транспортні роботи, виконувані тракторними агрегатами

1,06

Ремонтні і верстатні роботи

1,06

 

Мінімальні коефіцієнти міжрозрядних співвідношень
для встановлення тарифних ставок робітникам

 

Розряди

І

ІІ

ІІІ

ІV

V

Коефіцієнти міжрозрядних співвідношень

1,00

1,09

1,20

1,35

1,55

1,80

 

Додаток 2
До Колективного договору
ТОВ «Колосок»
на 2017–2018 роки

Мінімальні коефіцієнти міжпосадових співвідношень
місячних посадових окладів керівників,
професіоналів і фахівців до посадового окладу
техніка всіх спеціальностей (без категорії)

Назва посад

Коефіцієнти

1

2

Керівник підприємства

2,60

Заступник керівника, головний бухгалтер

2,60

Головні: агроном, зоотехнік, лікар ветеринарної медицини, інженер, економіст, меліоратор та інші

2,20

Завідувачі відділів: виробничого, планово-економічного

2,20

Керуючий відділенням, дільницею (сільськогосподарською), фермою

2,09

Завідувачі інших відділів (менеджери): матеріально-технічного постачання, збуту та інших напрямів діяльності, помічник керівника

1,90

Головні фахівці у складі відділень та інших виробничих підрозділів

2,00

Провідні: агроном, зоотехнік, лікар ветеринарної медицини, інженери всіх спеціальностей, економіст, бухгалтер, агролісомеліоратор та інші

1,73

Завідувач машинного двору, начальник гаража

1,81

Заступник директора з господарської частини, побуту та культури

1,90

Заступник директора з господарської частини

1,47

Начальник відділу кадрів

1,63

Начальник штабу цивільної оборони

1,39

 

__________

* Не наводиться.