«Закон України від 2 вересня 2014 року № 1668-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування благодійної допомоги»… надає два визначення понять «благодійники» та «благодійники — фізичні особи, які внесені до Реєстру волонтерів антитерористичної операції (далі — Реєстр) в порядку, визначеному Законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації».

Відповідно до п. 5 ст. 1 Закону України від 5 липня 2012 року № 5073-VI «Про благодійну діяльність та благодійні організації»… благодійник— дієздатна фізична особа або юридична особа приватного права (у тому числі благодійна організація), яка добровільно здійснює один чи декілька видів благодійної діяльності.

<…>

Для включення до Реєстру благодійник— фізична особа подає заяву, копію документа про реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті) та довідку з банку (довідки з банків) із зазначенням реквізитів рахунків, відкритих на ім’я такого волонтера, що призначені для здійснення благодійної діяльності. Включення до Реєстру здійснюється за заявницьким принципом протягом одного робочого дня.»

(Із Бази знань, підкатегорія 103.15)