Період

Господарські
операції

Пояснення щодо витрат

1

2

3

Ситуація 1

Із 01.04.11 р.
до 01.01.14 р.

Перша подія. Отримано товари (роботи, послуги)

Друга подія. Отримані, але не оплачені товари (роботи, послуги) використано для надання ЖКП, їх вартість включено до собівартості таких ЖКП

Витрати не визнаються, бо товари (роботи, послуги) не оплачені підприємством, – незалежно від того, чи оплачені відповідні послуги споживачами ЖКП (п. 13 підрозд. 4 розд. ХХ ПК)

Після
01.01.14 р.

Третя подія. Оплачено товари (роботи, послуги), отримані до 01.01.14 р.

Якщо покластися на консультацію податківців (Лист № 14064), то витрати можна визнати на дату оплати цих товарів (робіт, послуг).

Але, з нашого погляду, податкові витрати на оплату товарів (робіт, послуг) слід визнавати не раніше дати надходження оплати від споживачів за відповідні ЖКП.

Якщо ж оплата від споживачів надійшла до моменту оплати товарів (робіт, послуг) і була визнана доходом, тоді витрати на придбання таких товарів (робіт, послуг) можна визнавати вже без прив’язки до доходу

Ситуація 2

Із 01.04.11 р.
до 01.01.14 р.

Перша подія. Отримано товари (роботи, послуги)

Витрати не визнаються, бо товари (роботи, послуги) не оплачені підприємством (п. 13 підрозд. 4 розд. ХХ ПК)

Після
01.01.14 р.

Друга подія. Товари (роботи, послуги) використані для надання ЖКП у цьому періоді і включені до собівартості таких ЖКП

Вартість товарів (робіт, послуг), незалежно від дати їх оплати, включається до складу податкових витрат у загальному порядку, який застосовується підприємствами ЖКГ після 01.01.14 р. (Лист № 14064). Тобто витрати визнаються в період отримання доходу від надання ЖКП

Ситуація 3

Із 01.04.11 р.
до 01.01.14 р.

Перша подія. Перераховано передоплату за товари (роботи, послуги)

Якщо в період здійснення передоплати підприємство включило її суму (без урахування ПДВ) до складу податкових витрат, то повторно включати ії до податкових витрат у складі собівартості ЖКП, наданих після 01.01.14 р., вже не потрібно. Підстава – п. 138.3 ПК, згідно з яким суми, відображені у складі витрат платника податку, у т. ч. в частині амортизації необоротних активів, не підлягають повторному включенню до складу його витрат.

Якщо ж суму перерахованої передоплати підприємство не визнавало у складі податкових витрат, тоді доведеться визнавати витрати у загальному порядку. Тобто вартість попередньо оплачених товарів (робіт, послуг) у складі собівартості ЖКП слід включити до податкових витрат у періоді визнання доходів від надання цих ЖКП (п. 138.4 ПК). А доходи будуть визнані в період складання документа, який підтверджує надання ЖКП (п. 137.1 ПК)

Після
01.01.14 р.

Друга подія. Отримано товари (роботи, послуги), оплачені до 01.01.14 р.

Третя подія. Використано товари (роботи, послуги) для надання ЖКП, їх вартість включено до собівартості таких ЖКП