п/п

Найменування
графи МД

Інформація щодо заповнення графи

1

2

3

1

Гр. 1 «Декларація»

Зазначається двохлітерний код напряму переміщення товарів, код митного режиму та типу МД, визначені згідно з Наказом № 1011*. Для імпорту з МД, оформленою у звичному порядку, у цій графі буде зазначено «ІМ 40 АА»

2

Графа «А»

Зазначається номер МД. Саме за цим номером та датою митного оформлення органи Міндоходів та установи банків ідентифікують МД

3

Гр. 2 «Відправник/
Експортер»

Наводяться відомості про відправника товару (продавця відповідно до контракту). У випадку коли фактичний відправник товару не є продавцем за контрактом, тут зазначають інформацію про фактичного відправника та ставлять помітку «див. доп.» («дивись до-
повнення»). Тобто інформацію про продавця зазначають у доповненні до МД. Кожне доповнення є невід’ємною частиною МД та має свій порядковий номер. Правила оформлення доповнення встановлені п. 4 розд. І Порядку № 651.

Зауважте: додаткові аркуші оформляються у випадку, коли для внесення інформації до МД у паперовому вигляді не вистачає місця (п. 4.1 Порядку № 651)

* Цим наказом затверджено переважну більшість різноманітних класифікаторів, які використовуються для оформлення МД. Тому, якщо далі при згадуванні якого-небудь класифікатора не зазначено іншого, слід розуміти, що його теж затверджено Наказом № 1011.

4

Гр. 8
«Одержувач»

Зазначаються відомості про одержувача товарів (покупця – імпортера відповідно до контракту)

5

Гр. 9 «Особа, відповідальна за фінансове врегулювання»

Наводяться відомості про резидента, що уклав зовнішньоекономічний договір.

Якщо імпортер діє в інтересах третіх осіб за посередницькими договорами, то вказують його дані, ставлять позначку «Див. доп.» та оформлюють доповнення до МД, у якому зазначають інформацію про комітента, довірителя, консигнатора – залежно від типу договору, укладеного між резидентами

6

Гр. 12 «Відомості
про вартість»

Графа заповнюється у випадку, коли товар підлягає оподаткуванню митними платежами або має бути надане забезпечення у вигляді гарантії сплати митних платежів (відповідно до розд. Х МК). Сума, яка зазначається в гр. 12, має дорівнювати сумі граф (графи) 45 «Коригування» та додатковим аркушам митної вартості, або ж сумі граф (графи) 45 та аркушів специфікації.

Сума в гр. 12 вказується у національній валюті. Фактично тут наводиться загальна митна вартість партії товару (товарів), перелічена за офіційним курсом НБУ, який зазначений у гр. 23 МД

7

Гр. 20 «Умови поставки»

Заповнюється при декларуванні товарів, що переміщуються за договорами (контрактами) купівлі-продажу (крім товарів на безоплатній основі), та здійсненні бартерних ЗЕД-операцій.

У першій частині графи наводиться скорочене літерне найменування умов поставки згідно з класифікатором умов поставки. Вони відповідають Правилам Інкотермс-2010 у редакції, що діє з 1 січня 2011 року. Однак використання попередніх редакцій, наприклад Інкотермс-2000, не заборонено. Отже, якщо сторони ЗЕД-контракту домовились використовувати умови поставки попередніх редакцій, в цій графі зазначатимуться найбільш близькі за змістом умови поставки із чинного класифікатора.

У другій частині графи зазначається літерний код країни, на території якої міститься географічний пункт доставки товарів, через пробіл – назва цього географічного пункту. Літерний код зазначається відповідно до Класифікатора країн світу, затвердженого наказом Держстату від 30.12.13 р. № 426

8

Гр. 22 «Валюта та загальна сума за рахунком»

Зазначається фактурна вартість товару*.

У лівій частині гр. 22 ставиться літерний код валюти, в одиницях якої визначено вартість товару в інвойсі (рахунку-фактурі) відповідно до Класифікації валют, затвердженої наказом Держкомстату від 22.12.10 р. № 528.

У правій частині – сума в іноземній валюті. Сума у гр. 22 має дорівнювати:

– або сумі граф (графи) 42 «Ціна товару» та додаткових аркушів МД фактурних вартостей товару, які оформлюють при значній номенклатурі товарів,

– або сумі граф (графи) 42 МД та специфікацій.

Буває, що до фактурної вартості товару продавець включає понесені ним витрати на транспортування, навантаження, страхування тощо, які визначені в рахунку (інвойсі) в іншій валюті, ніж вартість товару. Тоді ці суми перераховуються у валюту, зазначену в лівій частині гр. 22, за курсом гривні до цих іноземних валют, установлених НБУ станом на 0 годин дати подання МД до митного оформлення

* Фактурна вартість товару – це ціна товарів, які переміщуються через митний кордон України, зазначена в рахунку (рахунку-фактурі, рахунку-проформі тощо) (п. 2 розд. І Порядку № 651). Фактично це сума коштів, яку імпортер має сплатити постачальнику. На фактурну вартість товару, серед інших чинників, впливають умови поставки товару: місце, у якому відбувається перехід всіх ризиків, пов’язаних із втратою чи пошкодженням товару, а також розподіл витрат між продавцем та покупцем, пов’язаних із доставкою товару.

Наразі у міжнародній торгівлі рекомендовано застосовувати Правила ІНКОТЕРМС-2010 (це міжнародний документ, який регулює умови поставки). Як ми зазначали вище, попередні редакції правил (наприклад, ІНКОТЕРМС-2000) використовувати не заборонено. Тому для уникнення можливих спорів із продавцем у ЗЕД-контракті слід зазначати, редакцію якого року сторони домовились застосовувати.

9

Гр. 23
«Курс валюти»

Зазначається офіційний курс гривні до іноземної валюти, зазначеної в лівій частині гр. 22, установлений НБУ станом на 0 годин дня подання МД до митного оформлення.

Такий метод застосування офіційного курсу НБУ передбачено ст. 31 МК та ст. 391 Податкового кодексу (далі – ПК).

Якщо для розрахунків із нерезидентом обрано гривні*, у гр. 23 має бути проставлено «1»

10

Гр. 33
«Код товару»**

Зазначається код товару відповідно до класифікаційних груп, визначених УКТЗЕД, що є додатком до Закону від 19.09.13 р. № 584-VII «Про митний тариф України» (далі – Закон № 584). У першій частині графи зазначаються перші 8 знаків коду товару згідно з УКТЗЕД, у другій – дев’ятий та десятий знаки коду товару.

Якщо декларуються складові об’єкта, щодо якого митним органом оформлено рішення про визначення коду комплектного об’єкта згідно з УКТЗЕД, тоді зазначається код такого комплектного об’єкта. Саме цей код слід зазначати у гр. 4 податкових накладних (та додатків до неї) на всьому ланцюжку реалізації імпортного товару

11

Гр. 36 «Преференція»

Зазначаються трьохзначні цифрові коди податкових пільг відповідно до класифікатора звільнень від сплати митних платежів при ввезенні товарів на митну територію України, передбачених законодавством щодо товару, описаного в гр. 31 «Вантажні місця та опис товарів» та класифікованого в гр. 33 «Код товару».

Коди формуються за такою схемою: МММАААППП,

де МММ – код пільги щодо ввізного мита;

ААА – код пільги щодо акцизного податку;

ППП – код пільги щодо ПДВ. Якщо для товару жодних пільг законодавством не передбачено, у графі проставляється «000000000»

12

Гр. 42
«Ціна товару»

З точністю до чотирьох знаків наводиться фактурна вартість товару – у валюті, у якій складено рахунки-фактури (інвойси) або інші документи, якими визначено вартість товару

13

Гр. 45
«Коригування»

Графа заповнюється у разі сплати митних платежів або застосування заходів для забезпечення їх сплати відповідно до розд. X МК. Тут зазначається митна вартість товару***

* Із 12 січня 2012 року під час здійснення розрахунків між резидентами та нерезидентами в межах торговельного обороту може використовуватися також національна валюта України (Закон від 20.12.11 р. № 4205-VI).

Проте, яку б валюту розрахунків (іноземну чи національну) не обрали сторони, виплату коштів нерезиденту слід здійснювати лише через уповноважені банки. Тобто розрахунки готівкою, у т. ч. через підзвітних осіб, заборонено. За порушення цієї вимоги передбачено штраф у розмірі валютних цінностей, що використані для розрахунку (п. 2 ст. 16 Декрету КМУ від 19.02.93 р. № 15-93).

Для визначення суми штрафних санкцій сума в іноземній валюті перераховується за курсом НБУ на дату здійснення розрахунків.

** Цю графу зазвичай заповнюють залучені імпортером фахівці. Адже від правильної класифікації товару залежить його оподаткування, а іноді й взагалі можливість увезення на територію України.

*** Митна вартість – це вартість товарів, що використовується для митних цілей. Базується на ціні, що фактично сплачена або підлягає сплаті за ці товари. Митна вартість зазначається у валюті України (п. 1 ст. 49 МК).

Порядок визначення митної вартості товару, що імпортується в Україну, наведено у гл. 9 МК. Пунктом 10 ст. 58 МК установлено, що при визначенні митної вартості до фактурної вартості, яка сплачена або підлягає сплаті постачальнику, додаються деякі інші витрати (складові митної вартості), якщо вони не були включені продавцем до ціни. Наприклад, витрати на транспортування товару до пункту митниці на кордоні. Водночас витрати, які не включаються до митної вартості, наведено в п. 11 ст. 58 МК.

13

Гр. 47
«Нарахування платежів»

Зазначається сума нарахованих митних платежів*. Митними платежами є мито, акцизний податок – за ввезення в Україну підакцизних товарів (продукції) та ПДВ (п. 27 ст. 4 МК).

У графі вказується також розмір плати за митне оформлення, якщо митні процедури підлягають оплаті.

Графа 47 має п’ять колонок:

1. «Вид». Зазначається код виду платежу відповідно до Класифікатора видів надходжень бюджету, що контролюються митними органами. Наприклад: «020» – ввізне мито; «028» – ПДВ, «082» – акцизний податок на виноробну продукцію; «071» – плата за виконання митних формальностей, що стягується відповідно до постанови КМУ від 18.01.03 р. № 93.

2. «Основа нарахування». Тут зазначається:

– у разі нарахування плати за митні процедури – кількість годин роботи посадової особи митного органу, витрачених на виконання митних формальностей поза місцем розташування митного органу або поза робочим часом, установленим для митного органу (незалежно від кількості оформлених МД);

– у разі нарахування мита за адвалорною ставкою (у відсотках до митної вартості) – митна вартість товару, зазначена в гр. 45 МД; за специфічною ставкою (мито нараховується на кількість товару у фізичних одиницях виміру: шт., кг тощо) – кількість товару
у відповідних одиницях виміру, установлених Класифікатором одиниць вимірювання та обліку, що використовуються у процесі оформлення митних декларацій;

– у разі нарахування акцизного податку за адвалорними ставками – відповідна база оподаткування (вартість товарів (продукції), що ввозяться на митну територію України, за встановленими імпортером максимальними роздрібними цінами на товари (продукцію), які він імпортує, без податку на додану вартість та з урахуванням акцизного податку); за специфічними ставками – відповідна база оподаткування в натуральних величинах (літри, об’єми двигуна тощо);

– у разі нарахуваня ПДВ – митна вартість товару (гр. 45 МД) або фактурна вартість товару (гр. 42 МД) у випадку, якщо митна вартість менша за фактурну, збільшена на суму мита та акцизного податку.

3. «Ставка» – установлені законодавством ставки митних платежів.

4. «Сума» – сума платежу в гривнях.

5. «СП» («спосіб платежу») – код способу розрахунку, установлений Класифікатором способів розрахунку. Наприклад, «01» – сплата митних платежів у безготівковій формі; «02» – сплата готівкою в касу митниці або через касу банку

14

Графа D/J

Серед іншого тут зазначається дата прийняття товару під митний контроль (на прямокутному відбитку печатки митного органу) та дата випуску товару у вільний обіг (на овальному відбитку)

* Мито – це загальнодержавний податок, установлений ст. 9 ПК та ст. 271 МК. Нараховується та сплачується відповідно до норм МК. Ставки мита для визначених груп товарів установлено Митним тарифом, затвердженим Законом № 584.

ПДВ. Порядок обкладення ПДВ визначено нормами розд. V ПК. Окремі види товарів можуть не обкладатися ПДВ (ст. 196 ПК) або бути звільненими від оподаткування (ст. 197 ПК). Суми ПДВ, сплачені у зв’язку з імпортом товарів, які планується використати в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності імпортера, включаються до податкового кредиту такого імпортера (п. 198.1-198.3 ПК). Чинними наразі є ставки ПДВ 20 % та 7 %. Ставка 7 % застосовується під час увезення в Україну лікарських засобів (дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів), медичних виробів (за затвердженим КМУ переліком), а також медичних виробів та/або медичного обладнання (дозволених МОЗ для застосування у межах клінічних випробувань).

Акцизний податок. Правила обкладення акцизом установлені розд. VI ПК. Обкладенню акцизним податком підлягають лише окремі групи високорентабельних товарів (автомобілі, тютюнові та алкогольні вироби тощо).