Бухгалтерський облік

Податковий облік

1

2

Комп'ютер обліковується на балансі підприємства як єдиний об'єкт ОЗ

Заміна монітора

Витрати, пов'язані із заміною монітора, можуть (п. 14, 15 П(С)БО 7):

– збільшувати первісну вартість об'єкта ОЗ на вартість монітора;

– відноситися на витрати в межах 10%-вого ліміту залежно від напряму використання комп'ютера (рахунки 91, 92, 93), а сума перевищення ліміту збільшить первісну вартість об'єкта ОЗ.

Що стосується старого монітора, то в цьому випадку рекомендуємо скористатися п. 46 Методичних рекомендацій, затверджених наказом Мінфіну від 30.09.03 р. № 561, і виключити вартість старого монітора із загальної вартості об'єкта ОЗ. При цьому якщо підприємство не може визначити первісну вартість монітора, її можна оцінити в сумі витрат на заміну. У бухгалтерському обліку ця операція супроводжується такими проведеннями (п. 35 П(С)БО 7):

– Дт 976 – Кт 104 у сумі залишкової вартості старого монітора;

– Дт 131 – Кт 104 у сумі зносу, який припадає на вартість монітора.

Оприбуткування старого монітора

Старий, але ще придатний до експлуатації монітор прибуткується з визнанням доходу. При цьому слід вирішити, як він використовуватиметься надалі. Так, якщо підприємство планує:

– підключити його на інший комп'ютер, він може бути оприбуткований як МНМА або об'єкт ОЗ;

– використовувати його деталі як запасні частини, тоді вони обліковуватимуться у складі запасів на субрахунку 207;

– продати його – тоді на субрахунку 281.

Якщо заміна старого монітора здійснюється у зв'язку
з його поломкою і в подальшому його не можна використати навіть на запчастини, він не підлягає оприбуткуванню на баланс, оскільки не відповідає критерію активу

Заміна монітора

Податок на прибуток. Витрати на придбання та установку нового монітора відображаються як витрати на ремонт і поліпшення об'єкта ОЗ

(п. 146.11, 146.12 ПК):

– витрати в межах 10%-вого ремонтного ліміту включаються до складу витрат залежно від напряму використання комп'ютера);

– витрати в сумі перевищення ліміту відносяться на збільшення вартості комп'ютера (об'єкта ОЗ групи 4).

Витрати на заміну старого монітора новим у цьому випадку можна вважати частковою ліквідацією об'єкта ОЗ. Тому відповідно до

п. 146.16 ПК до витрат включається сума амортизовуваної вартості монітора за вирахуванням суми нарахованої амортизації (визначити цю суму можна так само, як у бухгалтерському обліку).

Оприбуткування старого монітора

У податковому обліку, так само як і в бухгалтерському, при оприбуткуванні на баланс старого, але ще працюючого монітора слід визнати дохід (пп. 135.5.15 ПК). Водночас у разі реалізації монітора вартість, за якою його було оприбутковано, включається до витрат, а сума, отримана від його реалізації, – до доходу

(п. 135.4, 137.1 ПК).

ПДВ. При оприбуткуванні старого монітора ПДВ не нараховується (п. 189.10 ПК). Проте якщо монітор буде продано, тоді у підприємства виникнуть податкові зобов'язання виходячи з договірної вартості монітора (п. 187.1, 188.1 ПК).

2. Усі складові комп'ютера обліковуються окремо

Заміна монітора

У цій ситуації монітор обліковується на балансі підприємства як окремий об'єкт ОЗ або МНМА. Тому новий монітор зараховується на баланс підприємства за первісною вартістю (п. 7, 8 П(С)БО 7).

Оприбуткування старого монітора

Якщо старий монітор не планується в подальшому використовувати як об'єкт ОЗ або МНМА, його ліквідують. У разі ліквідації монітора як об'єкта МНМА, за яким у першому місяці використання була нарахована амортизація в розмірі 50 % його амортизовуваної вартості, необхідно нарахувати решту 50 % у періоді списання такого об'єкта (п. 27 П(С)БО 7). При цьому якщо:

– монітор зламано і він не може бути використаний навіть як запчастини – його списують із балансу, оскільки він не відповідає критеріям визнання активу;

– монітор буде в подальшому використано як запчастини або продано – його прибуткують на рахунках обліку запасів (субрахунок 207 або 281) з одночасним визнанням іншого доходу

Заміна монітора

Податок на прибуток. У податковому обліку, так само як і в бухгалтерському, новий монітор обліковується або як об'єкт ОЗ групи 4, або як об'єкт МНМА.

Оприбуткування старого монітора

Якщо старий монітор не використовуватиметься надалі як об'єкт ОЗ або МНМА, він підлягає ліквідації. Ліквідація монітора як об'єкта ОЗ здійснюється відповідно до п. 146.16 ПК, якщо ж ліквідується монітор як об'єкт МНМА, ця операція відображається так само, як у бухобліку (пп. 145.1.6 ПК).

ПДВ. Якщо монітор ліквідується, тому що його не можна використовувати за первісним призначенням, і при цьому до податкового органу подається відповідний документ (наприклад, акт типової форми № ОЗ-3), ПДВ не нараховується (п. 189.9 ПК). Якщо монітор прибуткується на баланс підприємства як запас, ПДВ не нараховується (п. 189.10 ПК)