з/п

ПП

Порядок обліку

1

2

3

1

Принтери, сканери, багатофункціональні пристрої (БФП)

Як правило, вартість таких пристроїв менше 2 500 грн., проте можливі такі варіанти обліку:

– якщо принтером, сканером або БФП обладнано кожне робоче місце – обліковою політикою підприємства може бути передбачено облік таких пристроїв разом із комп'ютером як цілісного об'єкта ОЗ. Правда, у цьому випадку необхідно звернути увагу і на первинні документи (краще, якщо буде оформлена одна прибуткова накладна на комп'ютер і ПП);

– якщо принтер, сканер або БФП обслуговують одночасно декілька робочих місць – такі ПП визнаються окремими об'єктами (обліковуються як МНМА)

2

Модеми, UPS, накопичувальні жорсткі диски, SSD-накопичувачі, мережеві карти, флешки тощо

Такі ПП здатні виконувати свої функції з будь-яким комп'ютером (тобто можуть бути переставлені з одного комп'ютера на інший). Як правило, строк корисного використання таких ПП більше року, а вартість не перевищує 2 500 грн., тому вони обліковуються як МНМА.

Якщо вартість накопичувальних жорстких дисків, SSD-накопичувачів, UPS перевищує 2 500 грн., вони обліковуються як об'єкти ОЗ (група 4) зі строком корисного використання 2 роки

3

Веб-камери, TV-тюнери

Облік таких ПП аналогічний обліку ПП, наведених у п. 2 цієї таблиці. Проте для відображення витрат на їх придбання у складі податкових важливо навести докази їх зв'язку з господарською діяльністю підприємства. Нагадаємо, що в бухгалтерському обліку немає поділу на виробничі і невиробничі активи, тому витрати на придбання таких ПП відображаються в загальному порядку (як при придбанні ОЗ або МНМА)