Показник

Бухгалтерський облік ІН

Податковий облік

Помил-
ковий

(як ОЗ)

Правильний

Якщо
бухоблік
помилковий
(ІН як ОЗ)

 

Якщо в бух­обліку ІН за справедливою вартістю

 

Якщо
в бухобліку ІН за собівартістю

 

За справедливою
вартістю

За собівартістю

 

1

2

3

4

5

6

7

Амортизация1

 

+

 

 

+

 

+

 

 

+

 

Збільшення вартості
(рахунок 710)2

 

+

 

 

 

+

 

 

Зменшення вартості
(рахунок 940)3

 

+

 

 

 

+ (–)

 

 

Зменшення корисності
(рахунок 972)4

+

 

 

+

 

 

 

 

Відновлення корисності

(рахунок 742)5

+

 

 

+

 

 

 

 

Переоцінка
(субрахунки 411, 975)6

+

 

 

 

 

 

 

1 Якщо порівняти таблиці 1 та 4, то ми побачимо, що між ними є різниця – у нарахуванні амортизації в податковому обліку, якщо ІН обліковується за справедливою вартістю (гр. 6). Це означає, що, допустившись помилки в бухобліку (не перевівши ОЗ до складу ІН), підприємство за такими активами нараховує амортизацію в бухобліку і в податковому обліку, скоріше за все, теж. Тим часом при обліку ІН за справедливою вартістю (а це, як ми пам'ятаємо, пріоритетна модель оцінки) амортизація не нараховується (у т. ч. і в податковому обліку). Таким чином, якщо підприємство включить суму амортизації до розрахунку оподатковуваного прибутку (природно, за даними податкового обліку), то є вірогідність, що контролюючі органи не визнають її суму при розрахунку податку на прибуток. Звичайно, якщо вони зможуть довести, що ІН повинна обліковуватися за справедливою вартістю (тобто існує активний ринок такої нерухомості та її справедлива вартість може бути достовірно оцінена).

2 На відміну від розглянутого в табл. 1 варіанта обліку, при варіанті 2 збільшення справедливої вартості об'єкта ІН у податковому обліку завжди відображатиметься в доходах, оскільки нормами ПК коригування таких сум не передбачене. Тому можливо, що контролюючі органи (якщо вони зможуть довести необхідність обліку ІН за справедливою вартістю) вимагатимуть донарахування доходу в сумі вірогідного збільшення справедливої вартості ІН.

3 Зменшення справедливої вартості в межах суми, що раніше збільшила цю вартість, ураховується для цілей оподаткування. Перевищення цієї суми над сумою збільшення справедливої вартості збільшує фінрезультат (тобто в цілях оподаткування не враховується) на підставі пп. 141.2.1 ПК.

4–6 За цими показниками нічого не змінилося порівняно з варіантом, який ми розглянули вище (див. табл. 2). Тому вплив на податковий облік буде такий самий.