Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (18-22.10.2021)

25.10.2021 272 0 0

Зміни в законодавстві з 18 по 22 жовтня 2021 року

Важливі роз'яснення держорганів на 22 жовтня 2021 року

Документи, що набрали чинності з 18 по 22 жовтня 2021 року

Про що треба знати на цьому тижні?

Оновлені правила в’їзду в Україну

Відтепер при перетині державного кордону України невакцинованим людям потрібно буде встановити застосунок Вдома. Застосунок Вдома змінить свій функціонал — встановлювати його потрібно буде на 72 години, до моменту, поки людина зробить ПЛР-тест чи тест на антиген. Необхідності проходити контроль на основі даних геолокації та розпізнавання обличчя більше не буде. Відповідні зміни ухвалив Уряд.

Чи буде уряд обмежувати роботу громадського транспорту у містах під час нового локдауну – відповідь МОЗ

В Україні під час нового можливого локдауну, найімовірніше, уряд не буде рекомендувати обмежувати функціонування міського громадського транспорту.

ВРУ прийняла проект держбюджету-2022 в першому читанні

Верховна Рада ухвалила за основу проект державного бюджету на 2022 рік. Законопроект № 6000 підтримали 264 народних депутати за необхідних 226 голосів. Дефіцит держбюджету пропонується закласти в розмірі 3,5% ВВП порівняно з 5,5% у держбюджеті-2021. Проект держбюджету-2022 побудований, як і зазначено в Бюджетній декларації, на прогнозі зростання номінального ВВП до 5,368 трлн грн, зростання реального ВВП на 3,8%, курсовому коридорі гривні до долара на кінець року - 28,6-28,7 грн/$.

Кабмін пропонує оплату перших 7 днів непрацездатності перекласти на роботодавців

Кабінет Міністрів пропонує оплату перших семи днів непрацездатності перекласти на роботодавців. Про це йдеться в Проекті Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації функцій Фонду соціального страхування України» №6171 від 12.10.2021.

Важливо:

МОЗ знову розширив перелік категорій працівників, які підлягають обов'язковій вакцинації

Оприлюднено проект наказу МОЗ «Про затвердження Змін до Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням», яким пропонується додати наступні категорії працівників:

  • підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади;
  • установ і закладів, що надають соціальні послуги, закладів захисту прав дітей, реабілітаційних закладів;
  • підприємств, установ та організацій, включених до переліку об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави.

Оприлюднено проект річного плану перевірок Держпраці на 2022 рік

Держпраці розмістила на Інспекційному порталі проект річного плану інспекційних заходів на 2022 рік. До нього включили 17 421 суб'єктів господарювання.

Електронні трудові книжки: рекомендації для роботодавців

Обов’язок щодо зберігання трудових книжок покладається на працівника. Роботодавець, в свою чергу, повинен забезпечити внесення записів до трудової книжки на вимогу працівника. Видавати працівникам трудові книжки, які зберігаються у роботодавця, підстав немає. В той же час, відсутні підстави відмовити працівнику у видачі такої трудової книжки на його вимогу. Таку вимогу бажано оформити у вигляді заяви.

Актуально:

Коли е-лікарняний по вагітності та пологах можна брати до оплати?

Е-лікарняні вважають виданими і стають готовими до сплати через сім календарних днів після дати свого закриття (це визначено наказом МОЗ від 17.06.2021 № 1234 в ред. від 28.09.2021). Однак е-лікарняні по вагітності та пологах – виключення. Вони стають готовими до оплати через сім днів після дати відкриття. Тож створений 19.10.2021 електронний листок непрацездатності по вагітності та пологах можна брати в роботу та подавати до Фонду на оплату з 27 жовтня.

Форма подання фінзвітності до Держстату

Держстат на офіційному сайті оприлюднив Перелік форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності, які можуть подаватись респондентами в електронному вигляді у 2021–2022 роках.

З 01 січня 2022 року розширюється коло ФОП, які мають застосовувати касові апарати

ДПС нагадала платникам єдиного податку другої – четвертої груп (фізичними особами-підприємцями), що 01 січня 2022 року значно розширюється коло суб’єктів господарювання (фізичних осіб-підприємців), якими мають застосовуватись реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали