Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (29.11-03.12.2021)

06.12.2021 304 0 1

Зміни в законодавстві з 29 листопада по 03 грудня 2021 року

Важливі роз'яснення держорганів на на 03 грудня 2021 року

Документи, що набрали чинності з 29 листопада по 03 грудня 2021 року

Про що треба знати на цьому тижні?

ВРУ відхилила 13 проектів постанов блокуючих Законопроект № 5600

Верховна Рада відхилила 13 із 24 проєктів постанов, які пропонували скасувати рішення парламенту від 30 листопада про ухвалення у другому читанні та в цілому проєкту закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» (№5600).

Заблоковано підписання Законопроєкту № 5600: продовження

З 1 грудня в Верховній раді зареєстровано вже 23 проекти постанов про скасування рішення Верховної Ради України від 30.11.2021 про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» (№ 5600 від 02.06.2021).

Зазначені проекти блокують підписання Законопроекту № 5600. Тому до моменту їх розгляду Законопроект № 5600 не може бути підписаний, ні Головою ВРУ, ні Президентом.

Парламент прийняв у ІІ читанні законопроєкт № 5600

30 листопада 2021 року на засіданні ВРУ ухвалили в цілому проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» (№ 5600). Нагадаємо, що депутати ВРУ вирішили розглядати законопроєкт № 5600 за особливою процедурою.

Уряд пропонує розширити трудові права працюючих жінок

Уряд підтримав законопроект щодо удосконалення правового регулювання та заборони дискримінації працюючих жінок під час вагітності, пологів та вигодовування дитини.

Чоловіки зможуть отримати право на додаткову відпустку за наявність двох і більше дітей

Авори проекту пропонують додати у Кодекс законів про працю ст.76-1, де передбачити право працівника на щорічну додаткову відпустку - незалежно від статі та перебування у шлюбі. Йдеться про 10 додаткових календарних днів щорічно, які наразі надаються матерям, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, та у деяких інших випадках. При цьому таку відпустку батько та мати можуть взяти одночасно, поділивши її на частини між собою.

Президент України анонсував економічний паспорт українця

Президент України Володимир Зеленський пропонує спрямувати кошти від використання українських надр на освіту дітей. Кошти на персональних рахунках.

Важливо:

Ставки єдиного податку та ЄСВ для підприємців у грудні 2021 року

Законом від 15.12.2020 № 1082-IX станом на 1 січня податкового (звітного) 2021 року встановлено розмір мінімальної зарплати (далі – МЗП) – 6 000 грн, розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (далі – ПМ) – 2 270 грн. Із 1 по 31 грудня поточного року ці показники підвищено, тепер вони становлять: МЗП – 6 500 грн, ПМ – 2 481 грн.

За якими ставками сплачують підприємці єдиний податок (далі – ЄП) та ЄСВ у грудні 20021 року та як розраховуються суми податку, див. у таблиці на Uteka

Тисяча для вакцинованих: хто, як та в які строки її отримає

Президентом України ініційовано програму «єПідтримка» підтримки бізнесу, який зазнав втрат під час карантину. Держава пропонує за рахунок коштів, наданих за участь в кампанії вакцинації, підтримати підприємства зі сфери культури, спорту, перевезень.

При в’їзді в Україну вводять самоізоляцію для приїжджих

Українці, що перебували у країнах, де виявлено коронавірус штаму «Омікрон», мають пройти самоізоляцію після повернення в Україну.

Плани перевірок на 2022 рік затвердили 18 контролюючих органів

На 1 грудня 2021 року опубліковано плани перевірок 18 контролюючих органів.

Актуально:

Відтепер довідку з реєстру речових прав на нерухоме майно можна отримати онлайн на порталі Дія

На порталі Дія можна отримати довідку з Державного реєстру речових прав онлайн. Зараз цією послугою користуються понад мільйон людей на рік. Мінцифри спростило та оптимізувало її отримання. Вона необхідна для перевірки права на житло чи земельну ділянку, власників та співвласників, наявності вашого майна в реєстрах.

Як підписувати податкову звітність в е-вигляді у разі тимчасової відсутності головного бухгалтера?

У разі тимчасової відсутності (відпустка, лікарняний) головного бухгалтера на податкову звітність в електронному вигляді накладаються КЕП керівника (директора) та печатка (за наявності).

Хто із ФОП веде облік товарних запасів по-новому

Порядок від 03.09.2021 № 496 поширює свою дію виключно на платників, визначених п.61 підрозділу 10 Розділу ХХ Податкового кодексу України, які здійснюють:

  • реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення;
  • реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Разом з цим Порядок № 496 поширює свою дію на ФОП ІІІ групи єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали