Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 17.01.2023

17.01.2023 134 0 0

Шановні колеги!

5 січня набув чинності новий Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Привертає увагу той факт, що особи, відповідальні за ведення військового обліку, повинні відповідати кваліфікаційним вимогам, визначеним для інспектора з військового обліку, адже раніше Порядок цього не передбачав. Крім того, тепер такі особи обов’язково будуть проходити підвищення кваліфікації. Детальний аналіз усіх нововведень, які стосуються роботодавців, – у матеріалі «Військовий облік по-новому: що треба знати роботодавцеві».

Наближається строк подання декларації платників єдиного податку четвертої групи. На превеликий жаль, законопроєкт№ 7720, який передбачає, зокрема, тимчасове звільнення від сплати єдиного податку аграріїв, землі яких перебували на території бойових дій чи в окупації, досі у статусі проєкту. Як альтернативний варіант, платник може скористатися процедурою списання боргу через механізм визнання його безнадійним. Як підготуватися до такої процедури в разі, якщо озвучений законопроєкт так і не буде ухвалено, – у нашому матеріалі «Через війну єдинник четвертої групи не може сплачувати ЄП: як скористатися процедурою списання боргу».

Звертаємо увагу, що 2023 року ФОП на єдиному податку (єдинники) подають декларацію з цього податку за різними формами:

  • за ставкою 2 % – за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 26.04.2022 № 124;
  • за рештою ставок з інших груп – за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 19.06.2015 № 578.

Нагадуємо, що ці форми декларацій містять відповідний додаток, за допомогою якого підприємці звітують щодо ЄСВ «за себе». У свіжій публікації ми підготували детальну інформацію про те, як заповнити звіт щодо ЄСВ, а також коли підприємець може не платити ЄСВ і чи потрібно в такому разі подавати цей звіт («ЄСВ-звітність підприємця-єдинника»).

Також для єдинників третьої групи (фіз- і юросіб) корисною є стаття «Як платнику ЄП за ставкою 2 % заповнити декларацію за грудень 2022 року».

Як відомо, у разі якщо юрособа-орендатор ліквідується, договір оренди земельної ділянки припиняється. Однак на законодавчому рівні процедуру припинення договору оренди землі в разі ліквідації юрособи-орендаря чітко не визначено. Ми розповідаємо, як та в який момент проводиться зазначена процедура («Ліквідація юрособи: що з договорами оренди землі»).

Наступного тижня в публікаціях Uteka-Агро розглянемо особливості та нюанси складання декларації з податку на нерухомість, декларації з транспортного податку, звітування із земельного податку та орендної плати, а також заповнення декларації єдинниками першої – третьої груп.

Корисного вам читання!

З повагою
Вікторія Станкевич,
головна редакторка Uteka-Агро

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали