Отримайте доступ до готових рішень, публікацій та оглядів
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (14-18.02.2022)

18.02.2022 18 0 0

Новини законодавства

Унормовано використання даних е-трудових книжок щодо стажу для виплати надбавки за вислугу років

Затверджено постанову КМУ від 02.02.2022 № 72 "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань оплати праці щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі". Прийнято рішення привести у відповідність до чинного законодавства деякі нормативно-правові акти, якими передбачено посилання на документи для визначення стажу роботи, що дає право на нарахування надбавки (доплати) за вислугу років.

Які категорії учнів забезпечуються безоплатним гарячим харчуванням?

Відповідно до частини третьої статті 56 Закону України «Про освіту» органи державної влади та органи місцевого самоврядування, у підпорядкуванні яких перебувають державні і комунальні заклади освіти, забезпечують безоплатним гарячим харчуванням: дітей-сиріт дітей, позбавлених батьківського піклування дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах (групах) дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям" дітей з числа осіб, визначених у статті 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", які навчаються в закладах дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) чи фахової передвищої освіти осіб інших категорій, визначених законодавством та/або рішенням органу місцевого самоврядування.

Паперові лікарняні видаватимуть до 1 травня 2022 року лише в окремих випадках

Міністерством охорони здоров’я України затверджено наказ від 26.01.2022 року №171, за яким видачу паперових листків непрацездатності продовжать до 1 травня поточного року у 4-х виняткових випадках.

Особливості сплати транспортного податку в 2022 році

Центральне міжрегіональне управління ДПС щодо роботи з великими платниками податків інформує, що згідно з п.п. 267.1.1 п. 267.1 ст. 267 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI із змінами та доповненнями, платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, у тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що відповідно до підпункту 26. 1 пункту 267.2 цієї статті є об'єктами оподаткування. З огляду на вимоги п.п. 267.2.1 п. 267.2 ст. 267 Податкового кодексу та те, що з 1 січня 2022 року розмір мінімальної заробітної плати становить 6500,00 грн, об'єктом оподаткування транспортного податку є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п'яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 2437500,0 грн.

Єдиний нотаріат: відмова від системи поділу нотаріусів на державних та приватних

Прийнято за основу проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення регулювання нотаріальної діяльності». Проект Закону зареєстровано за № 5644.

 

Офіційні роз'яснення

Роз'яснення Держпраці: Повідомлення про прийняття на роботу

Головний державний інспектор відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в області Наталія Пащенко провела інформаційно-консультативний захід з фізичними особами-підприємцями м. Знам'янка щодо нових вимог до подання Повідомлення про прийняття на роботу . Інспектор звернула увагу присутніх на те, що Кабінет Міністрів України оновив форму Повідомлення про прийняття на роботу працівників та порядок його заповнення та подання. Нові правила запрацювали з 5 січня 2022 року. Що слід знати кожному роботодавцю про нове Повідомлення та найголовніше — чи потрібно його подавати у разі укладення цивільно-правового договору?

Правила коригування єдиної звітності

Іноді бухгалтерам доводиться донараховувати чи сторнувати виплачені робітникам зарплати, відпускні, лікарняні. Таке трапляється, коли виявлено помилку чи заднім числом уточнено відпрацьований час.

Хто уповноважений здійснювати перевірку фактичного раціону і заявленого у меню?

Керівник закладу освіти та медичний працівник (за його відсутності – особа (особи), які визначені наказом керівника закладу освіти відповідальними за організацію харчування в закладі) здійснюють щоденний контроль за якістю продуктів, у тому числі фактичного раціону заявленого в меню, що надходять до закладу освіти, умовами їх зберігання, дотриманням термінів реалізації і технології виготовлення страв, дотриманням санітарно-протиепідемічного режиму в їдальні (харчоблоці), буфеті, фактичним виконанням меню за меню-розкладом, що містять кількісні дані про рецептуру страв.

Зарплати та премії – основне дискусійне питання законопроекту про службу в органах місцевого самоврядування

Національне агентство України з питань державної служби підготувало достатньо якісний законопроекту «Про службу в органах місцевого самоврядування» № 6504, який треба приймати за основу.

Чи можливе звільнення працівника під час його перебування на лікарняному?

Законодавство розрізняє звільнення з ініціативи роботодавця або звільнення з ініціативи працівника. Згідно з частиною 3 статті 40 Кодексу Законів про працю України, не допускається звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в період його тимчасової непрацездатності (крім звільнення за пунктом 5 цієї статті, а саме: нез’явлення на роботу протягом більш як чотирьох місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності, не рахуючи відпустки по вагітності і родах, якщо законодавством не встановлений триваліший строк збереження місця роботи (посади) при певному захворюванні.

 

Коментарі до матеріалу