Отримайте доступ до готових рішень, публікацій та оглядів
Підписатися

Зміна № 8 до класифікатора професій ДК 003:2010

06.03.2019 1343 0 0

На сьогодні в Національному класифікаторі ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затвердженому наказом Держспоживстандарту від 28.07.10 р. № 327 (далі – КП) міститься 9 001 професійна назва роботи. Зміна № 8 до Національного класифікатора ДК 003:2010, затверджена наказом Мінекономіки від 15.02.19 р. № 259 (далі – Зміна № 8), вміщує, поряд з іншим, 63 позиції змін і доповнень. Розглянемо їх детально.

Потреби економіки у професіях і відповідних їм компетенціях проявляються, зазвичай, у змінах професійно-кваліфікаційної структури робітничих кадрів. Такі зміни є свого роду поштовхом для системи підготовки кадрів. Від швидкості та якості «реакції» цієї системи на потреби ринку праці багато в чому залежить ефективність її функціонування.

Структура зайнятості в розрізі окремих професійних груп формується під впливом багатьох чинників, що діють як із боку попиту на робітничі кадри, так і з боку пропозиції на них. Серед цих чинників слід виділити: рівень економічного розвитку, затребуваність тих чи інших професій, особливості техніко-технологічної бази виробництва та сфери послуг, відповідність системи освіти вимогам роботодавців до професіоналізму та компетенцій найманих працівників, динаміку споживання та спосіб життя населення тощо.

Зазначені вище чинники за великим рахунком стають для більшості споживачів найманої праці необхідністю надати законності відповідним професіям. Цей процес є одним із кроків унесення змін і доповнень до КП.

Так, Зміною № 8 скасовується 5 професійних назв робіт. Змінено кодифікацію двох професійних назв робіт та назв професій (18 позицій). Унесено 38 професійних назв робіт, з яких 36 – нові. Крім того, Зміною № 8 змінено класифікаційні угруповання – 2 позиції.

Серед скасованих професійних назв робіт:

Повна версія доступна тільки передплатникам

Кращі матеріали