(Извлечение)

<...>

Положення про комерційну таємницю і конфіденційну інформацію

1. Мета

1.1. Метою розробки Положення є запобігання нанесенню ТОВ «Мрія» (далі – Товариство) можливої матеріальної та моральної шкоди з боку юридичних і фізичних осіб, спричиненої їхніми неправомірними або необережними діями, спрямованими на безоплатне привласнення конфіденційної інформації або розголошення комерційної таємниці.

2. Сфера застосування

2.1. Це Положення містить перелік відомостей, що становлять комерційну таємницю та конфіденційну інформацію Товариства, порядок їх зберігання і розповсюдження, використання працівниками в рамках трудових відносин з Товариством і після їх припинення, а також заходів відповідальності за розголошення комерційної таємниці.

2.2. Це положення є обов’язковим для виконання всіма працівниками Товариства.

3. Термінологія

Комерційна таємниця – це відомості, пов’язані з виробництвом, технологією, управлінням, фінансовою та іншою діяльністю Товариства, розголошення яких може завдати шкоди його інтересам.

Конфіденційна інформація – це відомості, які перебувають у володінні, користуванні та розпорядженні Товариства і розповсюджуються відповідно до передбачених цим Положенням умов.

Несанкціоноване розголошення відомостей, що становлять комерційну таємницю – оприлюднення таких відомостей без отримання відповідних дозволів з боку керівництва Товариства особою, якій їх було повідомлено для використання в роботі, у результаті чого ці відомості стали надбанням сторонніх осіб.

4. Загальні положення, відомості, що становлять комерційну таємницю та конфіденційну інформацію

4.1. У Товаристві запроваджено такі рівні доступу до інформаційних ресурсів:

4.1.1. «Загальнодоступні» – це інформація, оприлюднена Товариством на офіційному вебсайті Товариства, а також у ЗМІ. Доступ до такої інформації, її копіювання і передача не обмежені.

4.1.2. «Для внутрішнього користування» – це будь-яка інформація, яка використовується працівниками у межах своїх підрозділів, яка циркулює між підрозділами і використовується для їх нормального функціонування, є результатом роботи з інформацією з відкритих джерел і не належить до комерційної таємниці.

4.1.3. «Комерційна таємниця» – до цього рівня віднесено:

  • відомості, включені до Переліку відомостей, що становлять комерційну таємницю та конфіденційну інформацію Товариства (додається до цього Положення);
  • персональні дані працівників Товариства (інформація, яка необхідна роботодавцю, зокрема спеціальність, кваліфікація і місце проживання).

4.2. Комерційна таємниця має такі ознаки:

  • інформація не повинна бути загальновідомою;
  • інформація не повинна бути загальнодоступною на законних підставах;
  • інформація має комерційну цінність для Товариства;
  • у Товаристві існує дозвільний порядок допуску користувачів до такої інформації;
  • у Товаристві існує контроль за порядком використання цієї інформації;
  • Товариство здійснює спеціальні заходи щодо захисту такої інформації від посягань конкурентів та інших суб’єктів підприємницької діяльності.

4.3. Комерційна таємниця Товариства є його власністю.

4.4. Не є комерційною таємницею Товариства відомості, визначені у постанові КМУ від 09.08.1993 № 611, а саме:

  • установчі документи;
  • ліцензії, патенти, дозволи (документи, що дозволяють займатися підприємницькою діяльністю та її окремими видами);
  • інформація за всіма встановленими формами державної звітності;
  • дані, необхідні для перевірки правильності обчислення і сплати податків, зборів (інших обов’язкових платежів);
  • відомості про кількість і склад працівників, їхню заробітну плату в цілому та за професіями і посадами, а також про наявність вільних робочих місць;
  • документи про сплату податків та обов’язкових платежів;
  • інформація про забруднення навколишнього природного середовища, недотримання безпечних умов праці, реалізацію продукції, що завдає шкоди здоров’ю, а також про інші порушення законодавства України та розміри завданих при цьому збитків;
  • відомості про участь посадових осіб Товариства в кооперативах, малих підприємствах, спілках, об’єднаннях та інших організаціях, які займаються підприємницькою діяльністю;
  • відомості, які підлягають оприлюдненню відповідно до чинного законодавства.

4.5. Відомості, зазначені в п. 4.4 Положення, є конфіденційною інформацією. Вони надаються Товариством органам державної виконавчої влади, контролюючим і правоохоронним органам, іншим юридичним особам відповідно до чинного законодавства (на їхню вимогу).

<...>